logo

Строи се първият горски град в света - на най-засегнатото от смог място

Строи се първият горски град в света - на най-засегнатото от смог място

Идеята е да се промени облика и възприятието за градския живот

„Първият горски град в света“ се строи от години в китайския град Люджоу. Миланският архитект Стефано Боери работи по този проект със своя екип, който иначе разработва зелени проекти по света, за да промени облика и възприятието на градския живот.

Люджоу е един от най-засегнатите от смога градове в света, поради което беше избран за този проект.

Градът ще бъде напълно устойчив и ще използва възобновяеми енергийни източници и ще се разпростира върху зашеметяващите 432 хектара гъста гора по протежение на река Лидзианг в северен Люджоу. Самият град ще разполага с всичко, което има един модерен градски град - търговски зони, жилищни зони, зони за отдих, болница и две училища.

В Китай строят първия в света вертикален град-гора | gradat.bg

Според "Euro News" планът е след завършване на строителството около 30 000 души да живеят в този град и да има 40 000 вида дървета и един милион растения, които заедно могат да абсорбират до 10 000 тона въглероден диоксид. Идеята е да се помогне за подобряване на качеството на въздуха.

Най-скъпата вила в Дубай, продадена за главозамайваща сума пари

Тъй като проектът все още е в процес на изграждане, на официалния уебсайт на архитекта има само чертежи, но от другите горски селища, върху които е работил този екип, можем само да си представим колко магически ще изглежда първият в света горски град.

В Китай строят първия в света вертикален град-гора | gradat.bg

В тази европейска държава по закон трябва пуснеш вкъщи всеки, ако му се ходи до тоалетната

Италианският архитект вече е построил градския комплекс Easyhome Huanggang Vertical Forest, който обхваща 4,54 хектара и включва две жилищни и три търговски кули. Дом на повече от 1,2 милиона души, Huanggang се намира в провинция Хубей, на около 70 километра източно от Ухан.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

пешо

пешо 27.01.2023 21:19

Такъв град в България не може да има . Тук дърветата се изсичат за да не пречат и да не им метат листата . Засаждат само някакви джендърски , нидерландски сурвачки , които изсъхват по два три пъти докато се захванат . Сянка има от тях ако прегърнеш дървото .