logo

Тази европейска столица удря туристите с най-голям данък

Тази европейска столица удря туристите с най-голям данък

Според плановете на градските власти данъкът върху нощувките ще се увеличи до 12,5% от цената на хотелска стая

Столицата на Холандия Амстердам ще повиши туристическия данък през 2024 г., което ще го направи най-високият в Европейския съюз и четвъртият в света.

Според плановете на градските власти данъкът върху нощувките ще се увеличи до 12,5% от цената на хотелска стая. Така туристите ще трябва да платят по 12,5 евро на вечер в стая, струваща 100 евро, пише "Експрес".

Венеция ще изисква входни такси от следващата година

Те също така планират да увеличат туристическата такса за пътниците на круизните кораби: според новите тарифи те ще трябва да плащат 11 евро на човек вместо 8 евро сега.

Парите от данъците ще бъдат използвани за заплащане на услуги на местните жители, а не за отблъскване на туристите, каза градският финансов директор Хестер ван Бюрен.

„Разбира се, би било добре, ако високият данък би помогнал срещу прекомерния туризъм, но тогава ще има по-малко пари“, каза тя.

Също така, според Ван Бюрен, градските власти обмислят въвеждането на данък за еднодневните туристи, както направиха например във Венеция, Италия.

„Трябва да се справим и с еднодневните туристи. Разбира се, не можете да поставите турникети, за да попречите на някой да влезе в града, но ще помислим как да накараме еднодневните туристи да плащат някаква градска такса", каза чиновникът.

Амстердам, който е един от най-посещаваните туристически градове в света, през последните години води активна борба със свръхтуризма.

Амстердам каза твърдо "не" на круизите

По-специално, от лятото на 2023 г. властите на столицата на Нидерландия забраниха влизането на круизни кораби в центъра на града.

Освен това преди това градските власти решиха да затворят известния квартал на червените фенери и да забранят пушенето на марихуана в района.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Зуека

Зуека 30.09.2023 12:35

Серем ти на осрания Амстердам, пълен с наркомани и педераси!

pleatuek

pleatuek 30.09.2023 16:05

Разпродажба!!!Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN. ----- https://mub.me/handy

Бай Ганьо

Бай Ганьо 30.09.2023 16:17

Е ,до тук беше със свободното движение на стоки и хора. То пак ще си е "свободно" , нооо само за тези ,които могат да си го позволят. При разширяващата се бездна между бедни и богати , за бедните остава честта да работят все повече за да могат да изкарват увеличаващите се разходи на богатите.

Вуте Винкелов

Вуте Винкелов 01.10.2023 13:22

Що ме интересуе вашио Манстердам,че му е уууу

4568

4568 02.10.2023 9:00

прави са, сега по-малко българи ще осират там.

Кейт

Кейт 02.10.2023 10:52

Точно Амстердам е градът, който не бих посетила отново.

Tery

Tery 02.10.2023 11:27

Столицата на Холандия е Хага!