logo

Тъмната страна на остров Бали, за която не се говори в рекламите и блоговете

Тъмната страна на остров Бали, за която не се говори в рекламите и блоговете

Почти всички пътници свързват Бали преди всичко с безгрижна ваканция, отлични условия за сърфиране, снежнобели плажове, невероятна култура и традиции

Бали е един от най-известните и популярни индонезийски острови днес, истинска „перла“ на архипелага Малки Зондски острови. Почти всички пътници свързват Бали преди всичко с безгрижна ваканция, отлични условия за сърфиране, снежнобели плажове, невероятна култура и традиции. А самите местни жители наричат ​​Бали „Островът на боговете“.

Но наистина ли е толкова розово? И наистина ли Бали може да се нарече „рай“?

И да и не. Зашеметяваща природа, плажове, океан, колоритни местни хора и огромен брой възможности да спечелите се вкарате в невероятно приключение - всичко това, разбира се, го има.

Паника на плаж в Бали! Страховито животно изплаши туристите СНИМКА

Пътеводителите не лъжат, снимките в социалните мрежи като правило отговарят на реалността, а многобройни познати, завръщащи се от почивка от „Острова на боговете“, единодушно хвалят местния колорит и обещават да се върнат отново в Бали. Но една монета винаги има две страни. За тъмната страна на Бали почти никой не говори.

Чували ли сте някога, че мъртвите хора в Бали не се погребват и дори не се кремират, а просто се оставят да изгният под горещото индонезийско слънце? И това не е шега, не е страшна история или легенда, а самата реалност. 

Факт е, че в Бали, далеч от туристическите пътеки, на брега на езерото Батур има малко затворено село Трънян, чиито жители наричат ​​себе си Бали Ага, тоест планински балийци. Жителите на това село са изключително чувствителни към традициите на своя народ, почитат ги и ги пазят от много години и изграждат религиозните си вярвания върху уважително отношение към земята и природните сили.

Така че Бали Ага, или планинският балийци, имат една изключително екстравагантна традиция, свързана с прехода на човек от света на живите към отвъдното. Иначе казано с погребенията. Именно защото смъртта за балийците не е край на съществуването, а само преход от един свят в друг, те не смятат за необходимо да погребват или дори кремират своите мъртви, а просто ги полагат на земята.

По правило ритуалът започва с традиционното измиване на тялото с дъждовна вода, след което покойникът се откарва с лодка до свещеното дърво Тара Менян (на около 500 метра от селото), където в селото е организирано нещо като местно гробище във вид на 11 бамбукови клетки под формата на триъгълни призми. Шествието, придружаващо починалия, увива тялото му в кърпа, поставя го в една от тези клетки и си тръгва.

Ако няма свободни клетки, тогава мястото, където лежат най-старите останки, се освобождава и на тяхно място се поставя нов мъртвец. Между другото, предишните останки не се изхвърлят, а спретнато се подреждат до новите. По този начин мъртвите са сякаш предадени на властта на природните сили.

Следва разумният въпрос - какво се случва с ужасната миризма на разлагащо се тяло? Тази миризма никога не изчезва. Тя е само леко разредена от деликатния аромат на кората на дървото Тара Менян, което я прави не толкова натрапчива и неприятна.

Ами боевете с петли? В много страни (сред които и Бали) този вид хазарт се счита за забранен заради прекомерна жестокост. Разбира се, боевете с петли в Бали са древна и много обичана традиция от много балийски мъже, но това си остава нещо неприемливо жестоко. В крайна сметка участващите в битките петли не само са ранени, но и умират. 

Боевете с петли в Бали обикновено се провеждат в събота и неделя, когато повечето балийски мъже не са натоварени с работа. Точният час, когато ще се проведат състезанията, участниците ще разберат в последния момент, а мястото постоянно се променя. И всичко това, за да се избегнат конфликти с полицията, тъй като боевете с петли се считат за незаконно забавление. Но, честно казано, в повечето случаи полицията си затваря очите за това.

Боевете с петли обикновено продължават доста дълго време, от 4 до 8 часа, в зависимост от броя на участниците. Но самият дуел е краткотраен и не отнема повече от 5 минути. Състезанията се провеждат на ринг с размери приблизително 3x3 метра, където по периметъра са разположени трупи, върху които седят играчи и зрители. И, разбира се, всеки, който иска да залага.

И тук си струва да се отбележи, че въпреки факта, че боевете с петли в Бали са много кърваво и жестоко зрелище, борбата не винаги завършва със смърт, понякога раните са достатъчни, за да се определи победителят. В много редки случаи на петела се дава възможност да довърши противника си.

Друг много очевиден "минус" на "Острова на боговете" може категорично да се нарече изобилието от боклук. Бали е не просто мръсен, а много мръсен. И не говорим само за плажовете, където почиват стотици туристи - океанът е не по-малко замърсен. Искате да направите живописна снимка на фона на лазурни вълни и бял пясък? Планините от боклук със сигурност ще ви пречат.

Пластмасови бутилки, найлонови торбички, използвани гуми, стари дрехи и остатъци от храна - всичко това е изхвърлено отвън. И най-тъжното е, че тази ситуация се наблюдава навсякъде: в местните гори, под короните на дърветата са скрити тонове битови отпадъци, крави пасат в боклука, овощни дървета растат в боклука, а плодовете им след това се ядат от хората.

И най-удивителното е, че не само туристите замърсяват красивия остров (въпреки че техният принос, разбира се, е неизмерим), но и местните жители. Те хвърлят чаши и чинии за еднократна употреба под краката си. Властите на Бали, разбира се, се опитват да се справят с проблемите на замърсяването на острова, но са почти безсилни. 

Както във всяка друга ислямска страна, в Индонезия и в Бали, разбира се, полигамията също е разрешена. Вярно е, че балийските мъже имат право да имат няколко съпруги едновременно, но има определени правила и ограничения по този въпрос.

Топ 10 на най-добрите места за туризъм сред дивата природа

Така например всяка жена, заедно с децата си, трябва да получи отделно жилище и най-вече къща. Също така мъжът трябва да разпредели определена сума за издръжка на всяка от жените си. По принцип в това няма нищо ново и необичайно, защото в много ислямски страни полигамията е разрешена точно в съответствие с тези правила.

Ако искаш да имаш две, три, четири жени - бъди така добър да си изкарваш издръжката им и не си отказвай нищо! Всъщност, въпреки факта, че полигамията е разрешена в Бали, тя не е толкова често срещана. Очевидно тя е засегната от общото затруднено материално положение на местните хора. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

12345

12345 14.01.2023 8:38

Леко е земетръсна и цунами зона.

СДС е Чума

СДС е Чума 15.01.2023 10:02

С една дума -"мангали".