logo

Топ 5 на най-дъждовните места на земята

Топ 5 на най-дъждовните места на земята

Мнозина са на мнение, че най-дъждовното място в света е столицата на Англия Лондон

В по-голямата част на света дъждът е основен източник на вода, която дава възможност за развитието на разнообразни екосистеми и се използва от хората за напояване и производство на електроенергия.

Най-добрите градове за посещение тази година

Мнозина са на мнение, че най-дъждовното място в света е столицата на Англия Лондон. Това обаче съвсем не е така. В действителност Англия дори не е най-дъждовната страна в Европа. 

Представяме ви 5-те най-дъждовни места в света.

Льоро, Колумбия


Буквалният превод на името на този град, разположен в северозападната част на Колумбия, е „плач“. И Лоро го оправдава напълно. Тук проливните дъждове са почти постоянни, което принуждава жителите да покриват домовете си със специална водоустойчива тъкан. По отношение на валежите Лоро е абсолютният рекордьор в света - средно тук падат около 13 000 мм валежи годишно.

Черапунджи, Индия


Това малко градче в индийския щат Мегхалая се намира на височина от 1313 метра надморско равнище. Тук падат 11 777 мм валежи годишно, главно през летните месеци. През лятото местните жители не напускат къщата без голям чадър, но през зимата практически няма валежи и хората страдат от липса на вода.

Пътник обърка полета си и преби служителка на летището

Waialeale, САЩ

Този вулкан с име, което се превежда като „преливаща вода“, се намира в самия център на остров Кауаи (Хавайските острови). Дъждовното време и специалните климатични условия допринасят за това, че тук има много зеленина. Средно склоновете на Waialeale получават около 11 680 мм валежи годишно.

Планината Емейшан, Китай

Тази най-висока от четирите будистки планини в Китай е и най-дъждовното място в Китай. Поради голямото струпване на облаци над върха, около 8170 мм валежи годишно падат по склоновете на планината.

Андагоя, Колумбия

Тук температурата е почти еднаква през цялата година: разликата между най-топлия месец април и най-студения ноември е много малка. Средната температура на въздуха през април е 27,7°C, през ноември - 27°C. Освен това Андагоя е едно от най-влажните места в Латинска Америка: средните годишни валежи са 6817 мм. Обикновено вали през нощта.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай