logo

Това е най-ветровитото  място у нас

Това е най-ветровитото място у нас

Две реки започват своя път от изворите си в подножието на върха

На най-ветровитото място в България поривите на стихията са такива, че нито един вятърен генератор – уред за екологично производство на енергия чрез използване на силата на вятъра, не е издържал на поривите му.

Къде може да откриете най-ветровитото място в България и каква е историята му?

Неизвестни факти за най-дългата планина у нас

Ако попитате алпинистите кое е най-голямото предизвикателство пред тях, когато покоряват върховете, ще ви отговорят единодушно, че това не е умората, височината, липсата на кислород и дори не е студът, а вятърът. Поривите му по високите части от планините са опасни и крайно неприятни. Именно там се усеща най-осезаемо силата на стихията. Логично е най-ветровитото място в България да се намира в планина и то във високите ѝ части.

Връх Мургаш в Западна Стара планина се оказва най-ветровитото място в България. Със своите 1687 метра надморска височина, стръмни и на места почти отвесни склонове и ветрове, духащи със скорост от 144 километра в час, най-ветровитото място в България е сурово и опасно дори за опитни планинари.

Суровият климат и ветровете не спират откриването на метеорологична станция на върха през ноември 1953 година от Пеньо Христов – ръководител на метеорологичната мрежа, която станция е активна и днес. Не така благосклонна е съдбата към вятърните турбини на връх Мургаш – нито една не се оказва в състояние да оцелее под поривите на вятъра.

Два български върхове-първенци заемат второто и третото място в класацията ни по темата за най-ветровитото място в България – Мусала в Рила – първенецът не само на приказната планина, но и на страната ни, най-високият връх у нас, и връх Вихрен в Пирин.

Не е задължително най-високият връх да е и най-ветровития в страната – първенецът на България отстъпва пред Мургаш по сила и скорост на вятъра със 7.3 метра в секунда срещу удивителните над 10 метра в секунда, засечени на връх Мургаш.

Връх Мургаш е туристически обект, макар да е най-ветровитото място у нас и поривите на вятъра да са меко казано опасни, тъй като в околностите му се намират манастири, хижа и паметници на културата. Разположен е в източната част на масива и е съставен от скали от палеозоя.

Две реки започват своя път от изворите си в подножието на върха – Батулийска и Елешница. С името на река Елешница в подножието на върха и близо до едноименно село е издигнат и храм на вярата – елешнишкият манастир „Успение на Пресвета Богородица“, за който се предполага, че е обитаван от монаси отшелници още от IX век и който към днешна дата е паметник на архитектурата и културата от национално значение. Точната година на построяването на манастира такъв, какъвто го познаваме не е известна, но името му се свърза с това на цар Иван Александър.

На планина през лятото? Тези курорти ще ви пленят с най-красивите гледки СНИМКИ

Ако авантюристичният ви дух ви заведе в Стара планина и на връх Мургаш, имайте предвид вятъра – най-опасната стихия на върха.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Бъзов дял

Бъзов дял 10.09.2023 19:10

Пропуснали сте и вр. Ботев - първенеца на Стара планина. По ветровитост не отстъпва на Мургаш, а на всичкото отгоре там вятърът е и по-студен.

Бай Колю

Бай Колю 10.09.2023 23:17

Абе хора, "удивителните 10 метра в секунда" са, има-няма, 36 км/ч. Престанете да пишете (преписвате) неадекватна информация. Така само подпомагате ширещата се неграмотност и масова простотия.