logo

Това са десетте най-скучни държави в света

Това са десетте най-скучни държави в света

Нормалните туристи тук няма да стъпят и с бой

В света има повече от 250 държави, но едва половината от тях са подходящи за туризъм. В някои - постоянна война, други бедни и нефункционални, а  трети просто са смъртно скучни.

Избрахме десетина страни, в които бихме искали да отидем, но по-добре да не го правим.  Въпреки че изведнъж след 10 години там може да стане страхотно? Времето ще покаже.

Страшна напаст превзе един от най-посещаваните европейски градове

Афганистан: шикозни антики и зли радикали

Афганистан е истинска земя на войната. Дори и сега има много терористи, които се крият в планините и постоянно отвличат и убиват някого. Включително и туристи. И това е без да споменаваме милионите радикални мюсюлмани, за които вие сте неверници.

Особено тъжно е, че Афганистан може да стане отлична туристическа страна. Има красива природа, красиви планини и много забележителности на повече от 5 хиляди години. Но тук историческите обекти умишлено биват унищожавани -  будистката скулптура Bamiyan беше обявени за езичническа и взривена.

Ирак: люлка на цивилизацията и леговище на терористите

В Ирак също е забавно: кюрди, сунити, шиити и Арабска социалистическа партия на възраждането непрекъснато се борят помежду си. Освен това местните войски атакуват Иран и Кувейт и те активно се защитават. В Ирак е и основното звено на известната терористична организация Ал Кайда. Като цяло туристите не са особено добре дошли тук.

Спокойно е само в Багдад, но и там не са особено добре дошли християните, будистите и атеистите.

Освен това за света Ирак е истинска трагедия. Той се намира в долината на реките Тигър и Ефрат, в люлката на човешката цивилизация. В Ирак са събрани невъобразим брой антики, все още неизучени нито от туристи, нито от учени. Тук са единствените руини на древен Вавилон!

Сирия: най-древните градове на света, но има война

От 2011 г. в Сирия тече гражданска война. Опозицията се бори с армията на несменяемия президент Башар Асад. Понякога войната затихва, след това отново избухва, а рискът да бъдеш бомбардиран винаги си стои.

Гамбия – раят за разгонените европейски баби

Както и в предишните страни, има какво да се види в Сирия. В различни времена на нейната територия са съществували древни държави: Месопотамия, Асирия, Финикия, Персия и Арабският халифат. През тази земя са минавали Салах ад-Дин и Александър Велики. Дамаск е най-старата столица на света, а Старият град е добре запазен.

Либия: древни градове и съвременни конфликти

В Либия Муамар Кадафи дълго време управлява, а през 2011 г. избухва бунт. През 2012 г. въстанието приключи и сега властта в страната сякаш принадлежи на легитимното правителство. Но това е на теория. Всъщност цялата страна извън Триполи е разделена на автономни региони, които се борят помежду си. И където бушува война - има отвличания и други проблеми.

Безопасно е само в Триполи, но там е скучно и няма нищо какво да се прави. Но най-стойностнните забележителности се намират в автономните области. Това са почти недокоснатите древни градове - Кирена, Аполон, Сиртика и Сабрат, както и планините на Тадарт-Акакус, където са скрити добре запазени примери на древна скална живопис.

Зимбабве: прекрасна природа, но може да ви гръмнат на улицата

В Зимбабве дълго управлява диктаторът Робърт. През 2017 г. той е свален, но нищо не се е променило особено. 80% от населението е безработно, 68% - под прага на бедността. По време на управлението на Мугабе в Зимбабве имаше невероятна инфлация - 231 милиона процента, така че парите в тази страна са по-евтини от хартията.

"Пием шнапс и летим по тъмния склон!" Магията на зимния Тирол

Но за туристите опасна не е инфлацията, а нивото на престъпност. Страната е бедна, разбойници и гангстери има навсякъде. 
Извън градовете е още по-забавно - има множество мини, които са останали в земята още от старите времена. Местните често ги нападат.

От доброто - многобройни резервати, национални паркове и известният водопад Виктория. Всичко това привлича най-дръзките туристи, но наистина трябва да обичате тропическата природа, за да рискувате толкова много.

Хаити: перфектно крайбрежие, но ужасно бедно население

На пръв поглед Хаити е рай с девствена природа и чисти плажове. Но ако се вгледате внимателно, това също така е ад. В страната има много бедни и гладни хора, демонстрации се провеждат по улиците на столицата, въпреки че тук и там постоянно избухват въоръжени конфликти. Полицията не може да гарантира безопасността дори на гражданите, да не говорим за посетителите.

Също така в Хаити често възникват природни бедствия. Например през 2010 г. ужасно земетресение унищожи почти половината от страната, а някои местни хора все още се тъпчат във временни убежища.

Барбадос: Разкошни тропици с опасни животни

Барбадос е популярен курорт, но напоследък туристите се притесняват от него. Хората на острова са приятелски настроени, но местната фауна не ви се радва особено. Насекомите са много отровни, животните са агресивни и морските обитатели като скали и акули обичат да плашат плуващите туристи в морето.

Лаос: Повече никаква екзотика!

Опасните страни бяха дотук, започват скучните. Лаос е станал популярен сред туристите поради своята екзотика и тази популярност го е развалила. Сега няма екзотика - само магнити чакат туристите, плуващи в калта и най-много скачащи с бънджи.

Справедливо е да се каже, че много страни са загубили своята екзотика - няма да намерите нищо „национално“ в популярните курорти на Тайланд или Гоа. Но поне те предлагат интересно забавление. Лаос, от друга страна, е загубил националния си вкус, но не предлага нищо в замяна.

Монголия: Дива степ с острови на цивилизация

Любителите на безкрайните степи в Монголия със сигурност ще се зарадват. Но обикновеният турист ще се отегчи.

Разбира се, Монголия е далеч от дивата страна. Има големи градове, небостъргачи и инфраструктура. Но в мегаполисите няма нищо отличително, а  там, където има национален колорит, няма удобства и развлечения.

Бруней: Пълно благополучие и невероятна скука

Бруней е една от най-проспериращите държави в света. Благодарение на приходите от петрол почти всички брунейци станаха богати. Страната е чиста и удобна ... но невъзможно скучна.

Бруней е мюсюлманска страна, така че няма дискотеки, партита и момичета. Специални архитектурни, природни и културни забележителности също не ви чакат. И в Бруней буквално всеки кара кола, така че изобщо няма да се срещате с пешеходци, докато се разхождате из града.
Почти всичко в Бруней е скъпо, така че спестяванията ви за почивка могат да бъдат изцедени за няколко дни. Ако искате арабски лукс и екзотика, по-добре е да отидете в ОАЕ.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай