logo

Този цвят го няма на ничий национален флаг – каква е причината

Този цвят го няма на ничий национален флаг – каква е причината

Факт е, че сред шарените знамена можете да видите черно, жълто, оранжево и различни нюанси на синьо, но не и този нюанс

Със сигурност сте виждали националните флагове на много държави и можете да разпознаете много от тях по цветовете им. Забелязали ли сте, обаче, че един цвят липсва от всички тях?

Всъщност това не е съвсем вярно. Въпросният цвят присъства в знамената на две екзотични държави, но почти не се забелязва. А и те са по-скоро изключение.

Факт е, че сред шарените знамена можете да видите черно, жълто, оранжево и различни нюанси на синьо, но не и един друг цвят, с който всички сме свикнали в ежедневието си.

Запознайте се със страната, чието знаме единствено в света няма червено, синьо или бяло

Каква е причината той да не се използва за националните знамена?

В миналото лилавият или пурпурният цвят се е считал за много рядък, информира Wolrd Atlas. Като багрило цената му била по-висока от тази на златото.

Причината за това е морският охлюв. Лилавият цвят се приготвял от малки морски охлюви в Ливан. Било нужно да се убият над 10 000 охлюва, за да се добие един грам лилав цвят. Това обяснява неговата изключително висока цена. 450 гр. лилава боя струвала над 52 хил. щатски долара. Затова цветът не се ползвал за направата на знамена.

Освен това има и интересна история за лилавия цвят. До 19-и век закупуването на пурпурно багрило било занимание за богатите. По тази причина британската кралица Елизабет обявила, че никой освен кралското семейство не може да носи лилаво. Затова и този цвят си остава чужд за обикновените хора.

От 195 официално признати държави по света Доминика и Никарагуа са единствените, на чиито знамена има лилаво. Доминика приема националния си флаг през 1978 г. Никарагуа е приела своето знаме през 1908 г.

Островът, който през 6 месеца е в различна държава

Заслугата за това лилавият цвят да стигне до обикновените хора е на Уилям Хенри Пъркин. През 1856 г. той създал синтетична лилава боя. След това цената на пурпурните багрила рязко спаднала. Постепенно лилавият цвят станал част от ежедневието на хората.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Желяз  каменоff

Желяз каменоff 01.06.2022 8:24

Ми кафяф цвят също го няма на знаме някви.