logo

Турция вдигна градско чудо - засенчва Ню Йорк и Дубай

Турция вдигна градско чудо - засенчва Ню Йорк и Дубай

Очаква се да има около 100 000 посетители на ден, ще включва заседателни зали и световноизвестни луксозни брандове ресторанти

В Турция скоро завършва огромен бизнес район, който ще приюти централите на почти всички най-известни финансови институции в страната. Той ще постави турския метрополис Истанбул сред най-важните икономически центрове в света.

Проектът Истанбулски финансов център (ИФЦ) стартира през 2009 г. и се строи в квартал "Аташехир" в азиатската част на мегаполиса. 

Центърът ще бъде нов дом за повечето от най-известните финансови институции на Турция, включително Централната банка на Република Турция (CBRT), Истанбулската фондова борса (BIST), Агенцията за банково регулиране и надзор (BDDK) и Съвета за капиталови пазари на Турция (SPK), съобщава "Марица".

Най-скъпият самолетен билет в Турция струва торба с пари, но ще ви заведе далече

Държавните банки Зираат, Халкбанк и Вакъфбанк също ще се преместят в центъра, който ще разполага с 1,4 милиона кв.м. офис пространство, търговски център от 100 000 кв.м., център за конференции и представления за 2100 души, петзвезден хотел с площ от 30 000 кв.м. и паркинг с капацитет 26 000 автомобила.

ИФЦ ще бъде още домакин и на редица финансови и застрахователни компании.

Турският финансов център, по своя мащаб е равен, ако не и по-голям, от съществуващите в Ню Йорк, Лондон и Дубай. ИФЦ разполага с всичко необходимо, за да отговори на нуждите на света на бизнеса. Очаква се да има около 100 000 посетители на ден. 21 офис сгради, оборудвани с най-съвременни технологии, ще съберат всички системи за управление под един покрив.

В допълнение, търговски бизнес център на най-високо технологично ниво ще включва заседателни зали и световноизвестни луксозни брандове ресторанти. Той е проектиран да отговори на съвременните нужди на служителите и посетителите.

Молът в ИФЦ има анангардна архитектура и функционален дизайн, като се очаква да има магазини на световно известни търговски марки.

Тези екскурзии в Турция ще ви разочароват

В търговският център има 3,3 км улици и площади. Търговски алеи на открито ще предлагат широка гама от услуги и марки в категории като гастрономия, облекло, технологии, изкуство, развлечения и други търговски обекти.

Тази седмица турският министър на околната среда и урбанизацията Мурат Курум заяви, че проектът е пред завършване и се очаква да приключи. Той ще бъде открит официално от президента Ердоган през април.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

Golyu

Golyu 29.01.2023 11:51

Аааа...не,не,те не могат да направят такова нещо, защото"ядат слама", такива мега проекти можем само ние у България!

Христо Гарвалов

Христо Гарвалов 29.01.2023 11:56

Какъв път изминават държавите във времето?Османската империя,една от най силните в света,след това упадък и сега какво развитие бележи Турция.Изглежда,с действята си,Ердоган ще си осигури слава,по голяма и от славата на Кемал Ататюрк

ashkolsum

ashkolsum 29.01.2023 18:15

1 duner s luto i sos ot spermi

България която изгубихме

България която изгубихме 30.01.2023 7:34

България бе по-развита икономика през соца от Турция. У нас дойде демокрацията и ЕС и потънахме на дъното. Турция за тези 30 години намери себе си и се разви.