logo

Туркменистан иска да унищожи най-голямата си забележителност

Туркменистан иска да унищожи най-голямата си забележителност

Президентът Гурбангули Бердимухамедов нареди „Вратата на ада“ да бъде изгасена

Туркменският президент Гурбангули Бердимухамедов нареди да се измисли начин за гасене на газовия кратер в пустинята Каракум, известен още като "Вратата на ада", съобщава  туркменската телевизия.    

Става дума за една от най-известните забележителности на Туркменистан, която сега вече се нарича "Сиянието на Каракум". 

По време на заседанието на Кабинета на министрите, проведено във видео формат, държавният глава дал това разпореждане на вицепремиера Шахим Абрахманов, който отговаря за нефтено-газовия комплекс. Бердимухамедов отбелязал, че в района на Дарваза от много години гори природен газ, който вреди на околната среда и здравето на местното население.

Тази държава беше най-богата, сега е сред най-бедните

Освен това, както подчертал туркменският лидер, страната губела ценна суровина, която би могла да се продава в чужбина, а събраните пари да бъдат използвани за повишаване на благосъстоянието на гражданите.

В тази връзка Бердимухамедов възложил да се организират научни дебати и ако е необходимо, да се включат чуждестранни експерти за решаване на проблема с газовия кратер. Учен се усъмни в подобна възможност Технически е възможно да се угаси „Вратата на ада“, но президентът Бердимухамедов няма да успее. Това съобщи в ефира на Московската радиостанция руският геолог Александър Сольони.

Уникално ВИДЕО: Заснеха „врящо” море

Според него само насочен взрив ще спре горенето във фунията, което ще доведе до срутване на природния обект, но самата процедура ще бъде много скъпа. Геологът смята, че ръководството на републиката няма да може да намери средства и способни специалисти за изпълнение на този план. Президентът на Туркменистан уволнява министри за корупция Авторитарният президент на Туркменистан Гурбангули Бердимохамедов уволни дългогодишния си министър на вътрешните работи Исгендер Мулико... 

Той добавя, че от унищожаването на "Вратата на ада" няма да има никаква полза, тъй като "никой не го е грижа за това". „Цялата тази дупка ще се запълни, газът ще излиза, но няма да гори. Никой не се нуждае [от това] сега “, добавя геологът. Кратерът Дарваза се появява през 1971 г. на мястото на газово находище. Той се намира в пустинята Каракум, на 266 километра северно от Ашхабад, близо до село Дарваза, има диаметър около 60 метра и дълбочина 20 метра, от която бликат стотици огнени езици.

Преди това на мястото имало сондажна кула, но тя пропаднала в подземна кухина. За да предотвратят изтичането на газ и отравянето на хора и добитък, властите решили да запалят кратера. Смятало се, че газът ще изгори след няколко дни, но той продължава да гори вече 50 години.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Охридски

Охридски 09.01.2022 14:23

Как така търпят такова безобразие да извикат шефа Путин и със един Калибър да реши въпроса един път за винаги........????