logo

В най-щастливата страна в света има "трезви вторници", пушенето се смята за грях

В най-щастливата страна в света има "трезви вторници", пушенето се смята за грях

В Бутан полиандрията все още е жива


Най-щастливата, най-зелената и единствена страна в света с отрицателен въглероден отпечатък с население от 800 000, предимно будисти, е много уникално място.

В Бутан на всяка крачка можете да намерите интересни неща, които удивяват или объркват хората от други части на света. Един от тях е фактът, че убиването на животни е забранено в Бутан, а повечето от жителите са вегетарианци и вегани. Месото, което се яде, идва от касапите в Индия, като освен забраната за убиване е забранено и сеченето на дървета без специално разрешение. Това включва риболов в реки и езера "без документи", а бракониерите могат да попаднат в затвора.

Посетителите на тази страна може да бъдат изненадани от правилото за "трезвен вторник", единственият ден от седмицата, когато алкохолът не е разрешен. Повечето спазват правилата, но ако сте много "жадни", ще намерите места, където се налива "на черно". В такива кафенета алкохолът се налива в чаши за чай.

В Бутан пушенето на цигари се смята за грях, а тютюнът е растение, израснало от кръвта на демони. Производството и продажбата на тютюневи изделия е забранено от 2010 г., така че пушачите често пренасят цигари от Индия. Заради пандемията обаче мерките бяха облекчени, тъй като контрабандистите "пренесоха" коронавируса заедно с цигарите, така че напоследък те могат да се купуват в специализирани магазини.

Въпреки че може би си мислите, че жителите на една от най-щастливите страни в света са трезви през повечето време, това не е вярно. Бутан има най-високата консумация на алкохол на глава от населението в Южна Азия. В страната има над 5000 бара, като около 700 от тях се намират в столицата Тхимпху. От вина до уиски, производството на алкохолни напитки в Бутан е солидно развито.

Освен това Бутан е една от малкото страни в света, където все още съществува полиандрия, която позволява на жените да имат повече от един съпруг. Въпреки че тази практика вече не е толкова разпространена, колкото в миналото, тя все още съществува в отдалечените части на страната.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай