Вижте коя е зловещата къща на "българския Рокфелер"

Вижте коя е зловещата къща на "българския Рокфелер"

Той е бил известен габровски индустриалец от началото до средата на XX век

В страната ни е пълно с невероятни архитектурни бижута, но за жалост голяма част от тях са изоставени, разграбени и почти унищожени, пише каналът на Христо Боснев във vbox7.

Такава е къщата на един от най-богатите хора в съвременната история на България – Пенчо Семов. Той е бил известен габровски индустриалец от началото до средата на XX век, известен с благотворителната си дейност и е наричан "българският Рокфелер".Неговият летен палат в Габрово е образец на висока култура и естетика, но за жалост в днешно време мястото е определяно от местните за зловещо и призрачно. Носят се десетки легенди за голямата сграда, която  по-късно била завещана от Семов за старопиталище.

Луксозен имот на Брус Уилис обявен за продажба на частен островСградата е строена от 1928 г. до 1933 г., като предназначението ѝ е било да бъде лятна вила на предприемача и неговото семейство. Имението е четириетажно, а някога е имало изключително красив парк и езеро пред къщата.Парковите алеи и мостът над реката са водили до другата емблематична сграда, завещана ни от Пенчо Семов – "Кораба". Вилата е била снабдена и със зимна градина с парно отопление. Към малкия палат имало собствен параклис, който се казвал "Св. Св. Петър и Павел".Купоните в този палат били епични, посещавани били от най-богатите и важни хора в страната през 30-те години. Твърди се, че дори цар Борис III е бил един от най-важните гости в имението. 

Стюард призна какви номера върти на пътниците, които му лазят по нервите

Габровският палат днес тъне в тотален мрак, разруха и е свърталище на наркомани и клошари. През годините е имало опити да бъде спасена вилата, но за момента това не се е случило.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

е гати тъпия сайт

е гати тъпия сайт 11.03.2022 14:50

Е гати наааканата статия....какво се казва в нея...,едно НИЩО....,ми разкажете повече,поровете се в архивите малко....малоумници некадърни.....