logo

Вижте най-голямата "невидима" сграда в света, която може да стане мега хит до 2030 г.

Вижте най-голямата "невидима" сграда в света, която може да стане мега хит до 2030 г.

Тя влезе в Книгата на рекордите на Гинес като най-голямата структура от огледала в света

Големите стъклени панели, които отразяват околностите на АлУла в саудитския регион Медина, придават вид на нереалност и карат наблюдателя да се чуди дали това наистина е мираж.

Но пустинната жега не е виновна за подобна сцена, става дума за сграда, която влезе в Книгата на рекордите на Гинес като най-голямата сграда от огледала в света и наброява фантастичните 9740 квадратни метра.

Стъклената сграда Maraya и многофункционалната концертна зала са предназначени да поддържат и подобряват естествената красота на пустинята, а името й означава отражение или огледало на арабски.

Архитектурното произведение е предназначено за различни събития, тържества, представления...

Несправедливо пренебрегваната AlUla е дом на древни места, исторически паметници и невероятни природни чудеса, а Maraya е само един от поредицата шедьоври, които правят района си струва да се изследва.

Основан преди пет години, целта му е да привлече туристи до 2030 г., за да бъдат AlUla  и Саудитска Арабия начело в списъка на най-добрите дестинации в света, а стъкленият комплекс ще бъде една от първите стъпки по този път.

Сградата е разположена насред пустинята на 26 метра височина. Проектирана е така, че има огромен прозорец, който при отваряне създава интересна игра на пустинната среда, а отдалече изглежда почти невидим.

Досега Maraya е използвана за заснемане на филми и реклами на популярни марки като Rolls-Royce и Cartier. Съвременните архитекти не са единствените, които са очаровани от тази област.

Древните цивилизации, тръгнали по пътя на тамяна и подправките, са оставили интересни руини точно там...

 

 

Коментирай

FireBG

FireBG 08.12.2022 20:34

Безплатни криптовалути само сега! https://konakoff.wordpress.com/2022/12/08/%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%be-%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%bf%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be-%d1%81%d0%b5%d0%b3%d0%b0/