За да не ревете след почивката - ценни съвети от експерти

За да не ревете след почивката - ценни съвети от експерти

Най-добре е да оставите ключа при доверен член на семейството или съсед, който може да проверява къщата всяка седмица

Подготовката за почивка е не по-малко вълнуващо за много туристи от самото пътуване. Въпреки това, преизпълнени с емоции за предстоящото приключение, хората рядко се замислят какво ще се случи, когато се върнат у дома.

Междувременно експертите от Fodor's предупреждават, че ако не подготвите дома си за дългото си отсъствие, може да ви очаква катастрофа, когато се върнете от почивка.

За да избегнат това, те предоставиха и 13 инструкции стъпка по стъпка какво трябва да направите у дома си, преди да отидете на почивка.

Строго забранено: 5 световни забележителности, които жените НЕ могат да посещават

1. Отървете се от нетрайните храни

Три дни преди пътуването проверете какво имате в хладилника си и се опитайте да изядете нетрайните неща като месо, яйца, зеленчуци и сирене.

Ако оставите такава храна в хладилника за дълго време, тя може да се развали и да изпълни кухнята с неприятни миризми, особено ако осветлението е изключено, докато ви няма.

2. Пригответе лека закуска, когато пристигнете

Невинаги, когато се върнете у дома, имате време и енергия да отидете до магазина, за да си купите нещо за ядене, още по-малко да сготвите.

В случай на късно пристигане, доставката също може да не работи, особено ако има вечерен час. Ето защо винаги трябва да имате нещо под ръка за лека закуска.

Ако сте сигурни, че няма да има прекъсване на тока, можете да оставите готови замразени храни във фризера, които могат бързо да се претоплят.

Ако не сте сигурни, добра идея е да се запасите със закуски, които имат дълъг срок на годност в сигурни опаковки, като ядки, сушени плодове, бисквити и оризови сладки.

3. Заключете всички прозорци и врати

За да попречите на крадците да ограбят къщата или апартамента ви във ваше отсъствие, преди да напуснете къщата трябва да проверите дали всички прозорци и врати в дома ви са затворени или заключени.

4. Оставете резервния ключ на някой, на когото имате доверие. Ако обикновено се намира под килим или в саксия, преместете го незабавно

Това е първото нещо, което един крадец ще провери, преди да проникне в дома ви.

Най-добре е да оставите ключа при доверен член на семейството или съсед, който може да проверява къщата всяка седмица или в случай на спешност.

5. Поддържайте растенията хидратирани

Ако няма кой да се отбие и да полее вашите растения, докато сте на път, не се притеснявайте: вашите растения все още могат да оцелеят при пътуването ви.

Ако заминавате за една седмица, обилно поливане точно преди тръгване трябва да е достатъчно.

Ако е по-дълго, можете да опитате няколко тактики в зависимост от вида на растението. Например, напълнете купичката на саксията с вода и камъни и я дръжте във ваната на естествена светлина.

6. Изхвърлете боклука

Ако не направите това преди почивката си, ще се върнете в къща, миришеща ужасно. Дори зеленчуци като броколи и зеле съдържат сяра - химикал с неприятна миризма.

Извадете торбата и дезинфекцирайте дъното на кофата за боклук преди да излезете от къщата.

7. Избършете кухнята и почистете с прахосмукачка всяка стая

Не само е хубаво да се върнете в чист дом, но и всякакви трохи или разливи могат да привлекат вредители. Ще избегнете заразяване с гризачи или насекоми, ако почистите преди пътуването.

Ако нямате време да оправите цялата къща, дайте предимство поне на кухнята, трапезарията или всяко място, където хората се хранят. Използвайте антибактериална кърпичка и проверете под мебелите за нещо, което може да е попаднало там.

8. Не забравяйте да пуснете водата в тоалетната

Дори ако сте измили тоалетната с почистващ препарат, преди да си тръгнете е по-добре да я измиете, тъй като оставянето на силна белина за дълго време може да причини корозия на тоалетната и отделяне на токсични газове.

Най-добре е да почистите тоалетната предната вечер, като я пуснете няколко пъти, за да премахнете всички химикали.

9. Изключете цялото оборудване

Домовете ни са пълни с електрически уреди в режим на готовност. Министерството на енергетиката на САЩ обаче изчислява, че фантомната енергия представлява 10% от сметките за енергия на домакинствата.

Изключете всичко (с изключение на хладилника, разбира се), ако ще отсъствате за дълго време и пестете енергия и пари.

Това също така ще предпази вашите устройства от пренапрежения на тока и всякакви електрически повреди, които могат да причинят пожар.

10. Регулирайте настройките на климатика 

Климатикът е най-големият консуматор на енергия, така че е най-добре да го изключвате всеки път, когато излизате от къщата. Ако се намирате в особено горещ и влажен климат, където може да се образува конденз или мухъл, настройте го на температура, подобна на тази навън, за да намалите експлоатационните разходи.

По същия начин изключването на котела на парното ще спести енергия и ще намали риска от течове. Ако обаче е студено там, където живеете, и искате да предпазите тръбите си от замръзване, оставете го включен или задайте таймер.

11. Разсрочете или пренасочете всички поръчки

На Запад е обичайно да оставяте пакети точно под вратата, ако получателят не е у дома. И крадците се възползват от това.

Тази практика не е често срещана у нас, но ще бъде неудобно, ако куриерът пристигне, а вие не сте вкъщи.

12. Накарайте някой да размества предмети

Ако имате който да ви помогне с храненето, разходката и грижите за вашите животни, докато ви няма, помолете същия този човек да помогне да направите дома си да изглежда обитаван, за да предотврати кражби с взлом.

Накарайте този човек да прибере пощата и листовките от вратата, да включи светлините, да отвори и затвори завесите и да премести няколко неща.

Лекар каза кои храни да избягвате в Турция, Гърция и Египет

13. Сменете чаршафите на леглото си

Когато се приберете у дома, ще благодарите на себе си за чистата радост да се хвърлите в свежи чаршафи след дългото пътуване до дома.

Оправете леглото си преди да тръгнете и пригответе чисти дрехи, защото целта ви е да се върнете към нормалния живот след ваканцията с минимални усилия.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай