logo

Зачестяват инцидентите в планините: За какво трябва да внимаваме?

Зачестяват инцидентите в планините: За какво трябва да внимаваме?

Само за последните седмици има 19 проведени спасителни акции, като седем от тях са в рамките на три дни

Зачестяват инцидентите с туристи в планините през последния месец. За какво трябва да внимаваме, когато тръгваме на излет през есента? Отговорът от Захари Димитров от спасителната служба към БЧК.

Само за последните седмици има 19 проведени спасителни акции, като седем от тях са в рамките на три дни. За сравнение с миналата година са се увеличи с 19.

Зловещо, но красиво: Тази жп гара е издълбана в планината СНИМКИ

По думите на Захари Димитров основният проблем за инцидентите в планината е лошото планиране.

„Нужно е много добре да разберем метеорологичната обстановка, състоянието на маршрута, който сме избрали, и да направим много добра преценка на възможностите си“, каза планинският спасител пред bTV. 

С други думи - не трябва да подценяваме условията в планината, трудността на маршрута и да надценяваме личните си възможности.  

Много важна е и екипировката, която да е съобразена със сезона и колко дълъг е преходът. В преходния сезон от есен към зима, когато времето е много динамично, винаги трябва да сме готови за влошаване на времето.

Кулите Транго – мечта и кошмар на всеки планинар

Трябва да имаме добри планински обувки, топли дрехи и да сме готови за по-ниски температури. Да имаме и допълнителна батерия.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай