logo

Защо самолетите излитат и кацат на приглушена светлина

Защо самолетите излитат и кацат на приглушена светлина

Свързано ли е това с необходимостта от намаляване на натоварването на електрическата система на самолета?

Много от пътниците забелязват, че при издигане и снишаване на самолета в салона става по-тъмно. Това се случва, когато полетът е в тъмната част на денонощието.

Свързано ли е това с необходимостта от намаляване на натоварването на електрическата система на самолета?

Оказва се, че причините за това затъмнение са съвсем различни. Обяснява ги опитния авиационен техник Евгений, който има свой собствен канал по тази тема.

Опитна стюардеса разкри хитрите си трикове за справяне с буйни пътници

Едно от обясненията е свързано със структурните особености на човешкото око. С увеличаване на яркостта на светлината зеницата се стеснява и с намаляване се разширява (за да вижда по-добре в тъмното). Това се случва както при дневна светлина, така и при изкуствена.

Но ако свтлината рязко изгасне, тогава човек може да се дезориентира в пространството и да се паникьоса.

При излитане и кацане може да възникне аварийна ситуация, при която да прекъсне електрозахранването и дори да се наложи спешно кацане и бърза евакуация на пътниците.

В този случай, ако изведнъж излезете от ярко осветеното помещение, в началото нищо няма да виждате в тъмното. За да започнете да виждате предметите, очите ви трябва да свикнат.

Освен това приглушената светлина помага по-бързо да се види източника на дим или огън. Това се случва много рядко, но все пак има и такива ситуации.

Кои са най-лошите летища в света?

Така че е хубаво да знаете: нищо в авиацията не се прави просто така, а само от съображения за сигурност.

В същото време пътниците не са оставени в пълен мрак. Пътеката между седалките, тоалетните, изходите са специално осветени.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай