logo

Защо иглуто не се топи, дори когато вътре е 20 градуса

Защо иглуто не се топи, дори когато вътре е 20 градуса

Един опитен ескимос може да построи такава къща от сняг за 45 минути

Ескимоските иглута са удивителни съоръжения от инженерна гледна точка. В тези къщи от сняг, когато навън е минус 40 градуса, вътре може да е плюс 20.

Вероятно и вие сте се чудили някога как е възможно стените на тези домове, направени практически от сняг, не се топят, когато вътре е топло. Този въпрос има съвсем естествен отговор.

Вижте какви са особеностите на ескимоското иглу, което приютява хората при едни от най-екстремните условия за живот на планетата.

Това са най-студените световни столици

Защо иглуто не се топи

Работата е в това, че студът навън не позволява на стените да се стопят. Освен това, колкото по-студено е навън, толкова по-висока температура могат да поддържат вътре стените.

Също така излишната влага вътре в помещението кондензира по стените и ги покрива с допълнителен слой лед. Това предпазва постройката от ветровете и от загуба на топлина.

Същият ефект позволява на въздуха в иглуто да остане сух.

Друга разковниче за това защо топлината не изчезва, е в това, че входът на иглуто еее на нивото на пода. Така че, за да влезете в него, трябва да пропълзита по тунела, който се спуска надолу.

Топлият въздух се издига нагоре, така че не може да излезе от иглуто през ниския вход. А самият вход през нощта допълнително се покрива със сняг или леден блок. Това се прави, за да не може някоя любопитна полярна мечка да надникне вътре.

Защо иглутата са кръгли?

Колкото по-малка е площта на съприкосновение на сградата с околната среда, толкова по-добре се поддържа топлината. А максималният обем на помещението при минимална площ на повърхността се постига с формата на топка.

Как се отоплява иглуто?

За да стоплят иглуто, ескимосите горят мазнини от големи животни в специални кутии. Получава се нещо като свещ.

Размер на иглуто

За един човек е достатъчна постройка с площ от 5,7 кв. м. За трима души – 9,1 кв. м.

Ескимосите са номадски народ и затова иглутата са временни жилища. Един опитен ескимос може да построи такава къща от сняг за 45 минути.

Защо горната част не пада?

За да бъде сградата надеждна, снежните блокове се поставят в спирала. Освен това иглуто трябва да има дупка или прозорец за излизана на дима.

Тайната на избора на правилния материал за стените

Иглуто не се строи от какъв да е сняг, а от компресиран сняг, от който могат да се изрязват блокове, подходящи за строителство.

Как в тундрата се мият, ходят до тоалетна и раждат?

Трудно е да се намери толкова плътен сняг около повечето съвременни градове. Така че е много малко вероятно да успеете да си построите истинско иглу на вилата.

За целта или обикновеният сняг трябва да бъде напоен с вода или да се превърне в ледени блокове или да отидете в тундрата и да си построите истинско иглу.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай