logo

Защо не трябва да снимате Айфеловата кула през нощта?

Защо не трябва да снимате Айфеловата кула през нощта?

Символът на Париж е проектиран през 1889 г. от Густав Айфел, а 70 години по-късно става обществена собственост

Айфеловата кула е най-известната забележителност на Франция, най-често снимана и отпечатана на пощенски картички. Символът на Париж изглежда особено впечатляващо през нощта, когато е осветен от 20 000 електрически крушки.

Оказва се обаче, че е невъзможно да заснемете Айфеловата кула през нощта и да я публикувате в социалните мрежи. Защо?

Разказваме ви в този материал. 

Причината е във френските закони за авторското право. Кулата е проектирана през 1889 г. от Густав Айфел. Инженерът умира през 1923 г., а 70 години по-късно забележителността става обществена собственост. Тогава стана възможно използването на нейните изображения за комерсиални цели, изграждане на малки копия в други страни.

Лампичките се появиха на кулата през 1985 г. Проектът е разработен от Пиер Биду и сега до 2055 г. авторските права принадлежат на него, така че правенето на снимки на Айфеловата кула през нощта официално се счита за нарушение.

А вие знаехте ли? Китно градче и планина в Италия носят името на страната ни СНИМКИ

Във френското законодателство има такова нещо като свобода на панорамата - възможността да се правят и разпространяват снимки на обекти на архитектурата, живописта, защитени с авторски права. Преди седем години бяха въведени ограничения на тази свобода за архитектурни обекти и скулптури. Оттогава можете да правите снимки на забележителности, но само за лични цели.

Публикуването на снимки в социалните медии може да доведе до глоба. За да публикувате снимките, трябва да получите разрешение от управляващата компания Société d'Exploitation de la Tour Eiffel.

В действителност обаче в социалните мрежи са публикувани милиони снимки на нощната Айфелова кула. Просто е невъзможно да се съди всеки от потребителите, така че забраната е само теоретична. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай