Защо пилотите на самолети нямат бради

Защо пилотите на самолети нямат бради

Пилотите мъже почти винаги предизвикват въздишки у дамите, а също и у някои господа

Пилотите на самолети привличат много погледи с появата си на летището. Често те са добре изглеждащи, спретнати, носят униформа и крачат с уверена стъпка.

Пилотите мъже почти винаги предизвикват въздишки у дамите, а също и у някои господа.

Забелязали ли сте, обаче, че те нямат бради? Лицата им обикновено са гладко избръснати, като в най-лошия случай може да имат леко набола брада.

Шок! Самолет за Ню Йорк направи обратен завой, оказа се, че пилотът...

Защо това е така?

За безопасността на пътниците.

Съвременните граждански полети летят на много голяма височина. За да може да се запази максимално налягане и ниво на кислород, пилотската кабина е херметически запечатана.

В извънредни ситуации пътниците и пилотите трябва да използват кислородни маски в случай на декомпресия. Но ако пилотът има дълга брада, маската не може да прилепне плътно до лицето. Така се създава опасност от хипоксия – когато няма достатъчно кислород в тялото.

Това влияе на работата на мозъка и може да доведе до припадък. Пилотът не би могъл да си върши работата и да стабилизира самолета.

Авиотрагедия! Пилот си запали цигара в кабината и погуби 66 живота

Не всички авиолинии спазват това правило. Air Canada е провела проучване с участието на пилоти с набола брада и такива с дълга брада и е установила, че маските дават достатъчно кислород и в двата случая. Пилотите в тази компания могат да имат брада не по-дълга от 1,25 см.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Някой

Някой 03.06.2022 10:01

Кой Ви ги говори тези глупости че и вие ги дрънкат и пишете тук? Нямали бради, глупости, или пък може би защото жените имат!

не е верно

не е верно 03.06.2022 11:47

Не е верно! Зависи от авиокомпанията. Виждал съм летец от Луфтханза с брада!