logo

Живот на 5 квадратни метра в богатото Токио

Живот на 5 квадратни метра в богатото Токио

Апартаментите на повечето японци навяват пълна клаустрофобия

Токио е в топ 5 на най-богатите градове в света и е най-икономически стабилният град в Япония. Това е индустриален, културен, политически, научен и образователен център, в който живеят около 15 милиона души. Но не всеки знае как по-голямата част от японците и посетителите живеят тук.

Порнографски фигури се появиха на плажа в Испания

Проблемът с жилищата на островите е доста сериозен. Цените на апартаментите са много високи, особено в столицата. Но това дори не е въпросът. Самата страна е малка, а населението е почти същото като в Русия. Необходимо е да се смести голям брой хора в малка площ, като същевременно не се забравя за индустриални, развлекателни сгради, земя за селскостопанско производство. И вземете предвид, че съвсем не на всички части на островите могат да се строят високи сгради - земетресенията са твърде чести тук.

По местни стандарти, апартамент за 2 души от 10 квадрата се счита за пълноценно жилище. Нормата за площ на човек е 5-8 м. Как може да се живее в такава стая?

Всичко е просто - съчетаваме всичко, което е възможно. Входно антре с кухня, кабинет с хол. Спалните като такива не съществуват по принцип - японците спят на матраци, сгънати рогозки, ако имат късмет - на леглата, вградени в килерите. Ако височината на тавана позволява, под него е прикрепен втори етаж, където се намира офисът или спалния чувал.

Това е най-невероятната къща на света

Апартаментът обикновено има един килер, разположен така, че да не заема много място. Кухнята се състои от мивка, печка (често просто плот за пържене, без фурна) и малък шкаф за съдове. Хладилниците са малки, в най-добрия случай се поставят под мивката, но понякога стоят на перваза на прозореца.

В банята обикновено няма вана. Има дупка в пода, отгоре е душът. Тоалетната също е мивка и се крие зад плъзгаща се конструкция.

Японците са в състояние да изтръгнат максимума от стаята, спестявайки място - плъзгащи се врати, липсата на завеси, всички мебели, уреди в ниши, плъзгащ се перваз на прозореца за маса, минимализъм във всички неща. Понякога под тавана има специални ниши за съхранение на нещата. Именно от Япония тръгват всички съвременни системи за икономисване на пространство.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Хашимото Смучикура

Хашимото Смучикура 05.02.2020 17:50

Ей такива ми ти японски работи