logo

Живея в Канада от 5 години, но с тези неща така и не свикнах

Живея в Канада от 5 години, но с тези неща така и не свикнах

Това е една от най-желаните страни по света, в които хората искат да се заселят

Канада е една от най-желаните страни по света, в които хората искат да се заселят. Дори много граждани на САЩ го правят, защото смятат северната си съседка за по-безопасна и приятна във всяко едно отношение с включено безплатно здравеопазване.

Разбира се, не всички мислят така, но статистиката е красноречива. През 2021 г. 12 667 американци са поискали да станат канадци. Те са по-малко от желаещите от Пакистан, но повече от тези от Сирия.

Всяка година няколко хиляди души се местят от Русия в Канада – с около 6-7 пъти по-малко от тези от САЩ. Броят на руснаците в Канада е близо 100 хил., като повечето от тях са избрали да се заселят в провинция Онтарио.

С какво канадците са по-добри от американците

И американците и руснаците невинаги са доволни от избора си. Руски блогър с псевдоним "Канадский Колонист", живеещ от 5 години в Канада, разкрива кои са нещата, с които така и не успял да свикне в новата си родина.

Храната

„Съвсем наскоро беше Нова година и изпитах остър копнеж за обичайната храна. Тук всичко е различно: херингата изобщо не е същата, краставиците са мариновани по странен начин, кремовете в еклерите и сладкишите не са много добри. Познатите на стомаха ми продукти се продват тук в специализирани европейски хранителни магазини и са доста скъпи.

Да не говорим, че делят храната на обикновена и органична, за която също се плаща допълнително. Ако погледнете състава на обикновените продукти, ще ви стане лошо.

Няоколо е царството на бързото хранене и полуфабрикатите, които канадците и американцитемного обичат. Освен това в източната част на страната си измислят собствена френско-американска бърза храна. Даже пуканките в Квебек се продават не в киносалоните, а на улицата, като семките.

Играят си с числата както си искат

Цените в магазините се изписват без данъците и на касата ще платите повече – познат трик. Заплатите, обаче, се обявяват навсякъде с данъците, а реално получавате по-малко.

В Канада отдавна преминаха към метричната система, но тъй като САЩ, които ползват имперската система, са съвсем наблизо, релно ползват и двата варианта.

И то по начин, който им е изгоден. Размерите на апартамент при отдаване под наем или продажба се показват в квадратни фута, така че да изглеждат по-големи. Теглото на продуктите в супермаркета е в паундове – за да покажат какво голямо количество получавате срещу парите си.

Един имигрант от Стария свят, който не е свикнал да пресмята числа, не може да свикне с това. Както знаете, една миля е 1,6 км, така че когато си купите кола, нейният пробег също ще е в мили. Стига се до там, че в отговор на въпроса „колко далеч е най-близката бензиностанция“, вместо да ви отговороят: „5 километра“, ще ви кажат: „Около 10 минути“.

Странни съседи

Много емигранти пристигат сами. Родителите, които изпращат студенти в Канада, обикновено имат пари. Някои хора се местят със семействата си. Всичко това води до факта, че хората не искат да се променят, да се асмилират.

Освен това те носят със себе си не много добри навици. Нещата се усложняват от масовата легализация, кяото никой не знае как да спре. На оплакванията от миризми и звуци компанията, управляваща къщи под наем само вдига рамене: „Сложили сме табели навсякъде, но никой не слуша, е трудно да се докаже в точния момент.“

Освен това културата на приемането на „различните“ хора, наречена толерантност, сякаш подсъзнателно те кара да се примириш с привичките им. Така хората търпят, а на прииждащите им харесва. „Какво ще ми направят?“, мисли си типичен обитател на апартамент под наем, студент или временен работник. „Аз съм тук вероятно не за дълго“.

Животът в Канада, какъвто не сте си го представяли СНИМКИ

Това не е лесно и за обикновените хора в Торонто. Вижте само в какво състояние инвеститорите продават апартамента, след като са го напуснали наемателите.

И собственикът няма да се постарае много. В най-добрия случай ще покрие дупките в стените, ще мине няколко пъти с четка за боя и готово. А това че хладилникът е разбит или водопроводът е в странно състояние, не вълнува никого. Пазарът е такъв, че апартаментът ще бъде взет без оглед от купувача."

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Пешо Чикакото

Пешо Чикакото 18.01.2022 17:56

Българските политици могат да направят много неща по добри и от канадските политици, но са корумпирани и алчни. Много от тях трябва да са в затвора.

Живея в Канада от 32 години

Живея в Канада от 32 години 18.01.2022 18:00

Като не ти харесва, що не се върнеш в Русия?

до модератора

до модератора 18.01.2022 18:20

Ей спермояд когато правиш свирки недей да триеш коментарите. .

deuce

deuce 19.01.2022 6:47

There is no healthcare in Canada. And they are all proud it is “free”. You get what you paid …

Тайлър Дърден

Тайлър Дърден 19.01.2022 6:49

А колко канадци имигрирват в Русия всяка година ?

Мирела

Мирела 19.01.2022 7:10

Не благодаря от такъв живот в Канада. Нищо там не ми харесва. Истината се казва живот в Испания. Тэплина, свобода , хубава храна.

Коя

Коя 19.01.2022 9:19

Прекалено много араби са емигранти,заселват се с цели катуни. Те не си плащат повечето данъци и такси , да не говорим за индийците.Белия емигрант го спукват от такси и данъци

Дървосекач

Дървосекач 19.01.2022 10:25

Канада е държава на дървосекачите. Цивилизацията е останала в 19 век. Иначе природа бол , но да отидеш на там на почивка за 10 дни.

Джони Уолкър

Джони Уолкър 19.01.2022 15:12

Канадците, в преобладаващата част са нециливизовани говеда. Достатъчно е да ги видите как плюскат в мак-а.

Varna

Varna 20.01.2022 23:23

Канада отдавна се превърна в индийско гето, на запад Ванкувър в чайна таун. И там като в Европа политиците им вярват, че с африканци и пакистанци ще правят Швейцария.