logo

С какво канадците са по-добри от американците

С какво канадците са по-добри от американците

По-голямата част от света, включително и САЩ, гледа на Канада като на по-слабия и по-учтивия северноамерикански братовчед

По-голямата част от света, включително и САЩ, гледа на Канада като на по-слабия и по-учтивия северноамерикански братовчед. Канадците сякаш отдавна са свикнали да свирят втора цигулка.

Това, обаче, не означава, че от време на време не се изплъзват и не печелят някои значителни победи над съседите си янки.

Вижте някои съществени неща, в които канадците са много по-добри от американците. И забележете, че никое от тях не е свързано с хокей.

Кои са държавите, в които всички искат да емигрират КАРТИ

Канадците живеят по-дълго

Канадците, които се раждат в момента, ще имат по-дълъг живот средно с три години в сравнение с американците. Освен това разликата в продължителността на живот в двете страни постоянно се увеличава, след като е била по-малко от година в края на 70-те.

Канадците са по-доволни от живота си

Според проучвания за качеството на живота, канадците се радват на по-високо ниво на задоволство от живота си в сравнение с американците, пише macleans.com.

Казват „извинявай“ и това е нещо хубаво

Често се присмиват на канадците, че винаги се извиняват, но това не е лоша черта. Казването на „извинявай“ повишава нивото на щастие и укрепва взаимоотношенията.

Изследователи от Университета във Ватерло дори са установили, че да се извините на полицай, когато ви спре на пътя за превишена скорост, намалява глобата средно с 51 долара.

Учениците им са по-умни от американските

Училищата в страната получават критики от всички страни, но изглежда се справят добре. Учениците им редовно влизат в топ 10 от 65 държави на тестове по четене, математика и науки.

Почти половината канадци продължават образованието си след училищем докато в САЩ процентът е малко над 40.

Имат здравеопазване за всички

Канада има по-малък процент на самоубийствата от САЩ, по-ниска детска смъртност, а медицинските разходи за един човек са значително по-евтини (почти двойно).

Младите родители са по-добре осигурени (майчинството в Канада е 50 седмици, а в САЩ има само 12 неплатени седмици), процентът на разводите е по-нисък. Бедните деца имат по-голям шанс да влязат в колеж или университет.

Канадците са в по-добра форма. Процентът на затлъстелите американци е много по-висок.

Имат нормална възраст за пиене на алкохол

В САЩ, когато си на 18 години, можеш да гласуваш, да влезеш в армията, да се ожениш, законно да гледаш порно, но не и да пиеш. Има нещо много сбъркано в това. В Канада можеш да си купиш алкохол и да влезеш в клуб на подходящата възраст – 18 г. в Албърта, Манитоба и Квебек и 19 на останалите места, пише thrillist.com.

Въпреки това канадците пият по-малко от американците.

Правят повече секс от американците

Или поне такива са резултатите от проучване на компанията за презервативи „Дюрекс“. В него анкетираните били питани дали правят секс поне веднъж седмично.

Канадците са много по-толернатни към хомосексуалността/ 80% от тях казват, че приемат гейовете и лесбийките, докато в Щатите процентът е едва 60.

В Канада има значително по-малко замърсяване

Според Световната здравна организация замърсеният въздух е пряко отговорен за преждевременната смърт на 4,2 млн. души по света през 2016 г. През 2020 година Канада е на челни позиции по чистота на въздуха в света.

Средностатистически голям град в Канада, като Торонто, всъщност има мого по-ниски нива на токсични вещества и замърсяване от повечето големи американски градове, съобщава journiest.com.

В Канада е много по-безопасно

Според статистиката процентът на убийства в САЩ в пет пъти по-висок от тоьи в Канада. Страната като цяло има много по-ниска престъпност. Времето, което осъдените там прекарват в затвора е нищожно в сравнение с тези в САЩ.

Масовите стрелби, за разлика от САЩ, се случват много по-рядко.

Броят на обирите също е много по-малък – 86 на 100 000 души срещу 114 на 100 000 в САЩ.

Топ 10 на страните, в които сама жена може да пътува спокойно

Канадците не ходят с обувки в къщите си

В САЩ ходенето с обувки вкъщи е нещо обичайно. За канадците това просто изглежда нередно.

Беконът им е по-вкусен

Канадският бекон е много по-вкусен от сбръчканите, натъпкани снатрий американски лентички. Или поне така твърдят местните. Той е по-тънък, често подсладен с клен и не е толкова натрапчиво солен в сандвич.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

joro

joro 15.01.2021 9:35

и накрая по добри са в Хокей на лед

Гошо

Гошо 16.01.2021 11:39

Канада е В Америка! САЩ и Америка не са едно и също, неграмотници!