Можем да говорим безкрайно за турската кухня. Всеки от нас, посетил Турция, завинаги ще се влюби в турските сладкиши, пасти и многобройни кьофте (котлети). Всички ястия не могат да бъдат изброени. Но има национални ястия, които никога няма да опитате в ресторантите на турските хотели.
Ще ви разкажа за няколко ястия, които срещнах по време на пътуването си до Турция и които ме впечатлиха с външния си вид и вкус, пише българка в социалните мрежи.
Ще започна с келе. Запознах се с това ястие в град Денизли. Съпругът ми направи поръчка в малък ресторант и когато ни донесоха ястието, останах без думи. На чинията имаше глава на овен! Гледката на това ястие не събуди апетита ми, както и всички останали, за които предстои да ви разкажа.
Тайната съветска демокрация, скрита дълбоко в сибирската тайга
Защо е толкова ужасно? Просто печено месо на фурна. Но не, празните очни кухини на черепа ми предизвикаха леко гадене.
Съпругът ми изяде всичко с удоволствие.
Второто ястие, което ме накара да почувствам същото гадене, е Ширдан. Срещнахме се с това ястие в Адана, има негови любители и почитатели... как да го сложа по-култивиран начин ... прилича на един от интимните органи на мъжа.
Това ястие изглежда шокиращо, но всъщност е само част от стомаха на овен, пълна с месо, ориз, подправки.
Не можах да опитам това, но след видеото ми в YouTube канала за това ястие, майка ми пожела да го опита и остана доволна от вкуса.
В същата Адана има и друго традиционно ястие, за което си струва да се разкаже. Това е мумбар. Този път това са агнешки черва, пълни с ориз и подправки. Прилича на дебели дъждовни червеи, напоени със сос със специфична миризма. Това ястие също е минало за мен.
Единственото ястие, приготвено от карантия и което ми хареса, защото поех риска да го опитам, е кокореци. Първото запознанство се състоя в Истанбул, но можете да опитате във всеки град в Турция. И макар че това също са черва, пълни с карантия и след това пържени, нарязани и увити в пита хляб, мога да го ям.
Ето как изглеждат отвътре прословутите италиански къщи за 1 евро СНИМКИ
Чух много възклицания на туристи: "Уууу, кокореци!" Не сте виждали ширдан и мумбар!
Сега нека поговорим за напитки и десерти.
Чували ли сте името на напитката шлагам? Според мен пиенето й е невъзможно. Отдалеч наподобява квас или туршия, но се прави от черни моркови, цвекло и бяла ряпа. Искате да опитате? Аз не!
И последното ястие, за което ще ви разкажа, е Биджи Биджи. Този десерт е особено популярен в град Адана. Този десерт изглежда страхотно и перфектно охлажда в горещите дни. Но всъщност това са само плодове върху лед, поляти със сироп от роза.