logo

8 ястия, които трябва да опитате в Румъния (СНИМКИ)

8 ястия, които трябва да опитате в Румъния (СНИМКИ)

Ако решите да посетите Румъния, по-добре е да бъдете гладни, когато пристигнете. Кухнята на тази страна е толкова разнообразна и вкусна, смесица от местни традиции и влияния на завоевателите (от османците до австроунгарците).

Днес тук може да опитате както модерна кухня, каквато ще намерите в градските ресторанти, но и да се потопите в автентичната атмосфера в селските райони.

В планините на Трансилвания ще намерите семейни градини с биологично чисти храни, овчари правят сирене в дървени колиби, а баби в цветни забрадки ще ви почерпят с най-добрата мамалига, която някога сте опитвали.

Знаете ли къде е починал Казанова? Десетки влюбени от цял свят се стичат на гроба му

Вижте кои са ястията, които не трябва да пропускате, ако имате път към Румъния.

Brânză de Burduf

Трансилвания е известна с гъстите си гори, с върховете, покрити с мъгли. Тук именно ще намерите едно от най-вкусните сирена в страната, които приготвят местните овчари. То се прави от смес от овче и краве мляко, осолява се и се съхранява с борова кора. Резултатът е специфичен вкус, отличителен за този вид сирене.

Сланина

Тук сервират късчетата свинска мазнина, запържени с червен лук, а по селата това е дори закуската. Може да опитате маринованата или осолена сланина, която да подредите върху парче пресен хляб или просто да я изпечете на открит огън.

Чорба

В Румъния почти всяко хранене започва с купа супа. И готвачите тук са запознати с една важна житейска истина: супата трябва да се консумира с нещо кисело.

Това може да е оцет, лимон или сок от кисело зеле. Все пак най-разпространената румънска супа - чорба, е уникален ферментирал сок от пшеница или трици, наречен бур.

Булз

Тази плътна топка от полента, пълна с натрошено сирене, бекон и масло, е суперхраната на румънските овчари. А те имат добро извинение да хапват това калорично ястие – пашата на овцете по скалистите карпатски върхове, както и гонене на мечките от стадата.

Дроб

В дните около Великден в Румъния традиционно се коли агне, а традицията тук е да изразходва всяка част от животното, включително и вътрешностите. Всъщност именно с тях се прави и ястието дроб, смесено с твърдо сварени яйца и пресни билки.

Джолан

Истински празник за всеки, който обича месо. Тук сочното свинско се сервира с боб и е традиционно ястие на 1 декември, но можете да го опитате по всяко време в местните заведения. Джоланът може да бъде поднесен и в комбинация с качамак или кисело зеле.

Пастърма

Оригиналната пастърма ще намерите в Трансилвания. Местните отделят част от месото (овче или свинско), осоляват го и го обтриват с подправки, след което го оставят да съхне на проветриво място. Понякога месото се пуши или се поставя в дървени бъчви, запечатани с глина, за да го консумират през пролетта.

Лангоси

Тези тестени пържени парченца (тип мекици) се предлагат навсякъде, дори на улицата. Можете да ги консумирате със сладко, с пудра захар, със сирене или сметана.

Коментирай