logo

Древен подземен град в Турция бе открит от кокошки

Древен подземен град в Турция бе открит от кокошки

Древното му име е Еленгубу. Намира се на 85 метра под повърхността на Земята

Под Кападокия в Турция се намира Деринкую, подземен град, в който някога са живели 20 000 жители.

Древното му име е Еленгубу. Намира се на 85 метра под повърхността на Земята и има цели 18 нива на тунели. Той е бил обитаван от хилядолетия - там са живели фригийци, перси, християни от византийската епоха и много други народи.

Кападокийските гърци го напуснали през 1920 г., тоест когато заварили турците. Тогава те масово избягали в Гърция.

Не само, че подземните зали се простират на стотици километри, но има и над 200 отделни града, които образуват огромна „подземна мрежа“.

Ето как канализация може да се превърне в туристическа атракция

Неназован жител "преоткрива" града през 1963 г. А именно пилетата му продължили да бягат и така отишли в този град. Там е имало хранилища, обори за добитък, училище, винарна... През 1985 г. Деринкую е поставен под закрилата на ЮНЕСКО.

Точната дата на построяването на града все още не е известна. Споменава се за първи път в творбата „Анабазис“, написана от Ксенофонт през 370 г. пр.н.е. В тази книга той говори за хората от Кападокия, които са живели в къщи под земята. Това явление било необичайно за него, като се има предвид, че повечето от жителите тогава живеели в селища върху околните скали.

Смята се, че по-голямата част от Деринкую е построена от фригийците, защото те са имали средствата да построят сложно подземно съоръжение. Те съставляват едно от най-известните кралства в Анатолия.

Си Ен Ен класира най-красивите градчета в Европа, три са на Балканите, но…

Деринкую е използван за складиране на стоки, но също така е направен, за да могат жителите да се скрият от нашествениците. Смята се, че през византийската епоха там са живели около 20 хиляди души.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай