logo

Ето каква солена цена плащаме за хотел тази зима

Ето каква солена цена плащаме за хотел тази зима

Увеличението се дължи както на ръста на туристите, така и на по-високите цени на нощувките

Средно 176 лева струва хотелът за зимната ваканция, което е с 10 лева отгоре спрямо миналата година. Според данни на Националния статистически институт през януари приходите на местата за настаняване в страната възлизат на 77,6 млн. лева, което е с 60% ръст спрямо същия месец на 2022 г.

Увеличението се дължи както на ръста на туристите, така и на по-високите цени на нощувките. От данните става ясно, че българите традиционно отсядат в хотел за 2 нощувки, но при чуждите има леко намаление спрямо миналата година.

Балканска държава ни краде германците от морето

Ако през 2022 г. предстоят им е бил с продължителност 3,4 нощувки, то тази година е 3,1 нощувки. Основните дестинации както за българи, така и за чужденци са област Благоевград, където е и курортът Банско, столицата и Смолян. След тях се нареждат Пазарджик, Пловдив и София-област.

През януари тази година в родните хотели са отседнали общо 439 000 туристи, което е с 50% повече спрямо същия месец на 2022 г., но има намаление спрямо декември, когато са били 472 600.

Първия месец на тази година са функционирали 2066 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. В сравнение с януари 2022 г. общият им брой се увеличава с 21,4%.

Нощувките през януари са 1,032 млн., или с 47,1% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо е увеличението на посещенията в хотелите с 1 и 2 звезди – с 50 на сто.

Туристи от тези две държави напълниха Пампорово

Две трети от чуждите туристи, които са били в страната ни през януари, са отседнали в луксозни хотели. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 16,7% от нощувките на чужди и 30,5% - на български граждани, докато в останалите хотели от нисък клас съотношението чужди и български туристи е съответно 5,4 и 28%.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай