Грозни сте, но ви се ходи на ресторант? Приговете се за нещо неприятно

Много хора забелязват тенденциозно отношение към себе си и смятат, че причина за това е външният им вид

https://pochivka.blitz.bg/oferti/grozni-ste-no-vi-se-khodi-na-restorant-prigovete-se-za-neshcho-nepriyatno Pochivka.blitz.bg
Грозни сте, но ви се ходи на ресторант? Приговете се за нещо неприятно

Едно от хубавите неща на парите е, че приравняват хората. Ако решите да вечеряте навън, вие би трябвали да получите точно толкова добро отношение, колкото и другите хора в ресторанта, защото всички сте клиенти и си плащате. Поне на теория е така.

Много хора, обаче, забелязват тенденциозно отношение към себе си и смятат, че причина за това е външният им вид. И по-конкретно, откриват връзка между това къде ще ги настанят и колко привлекателни са те.

Клиенти забелязват, че ако спадат към категорията „грозни“, те често биват настанявани в дъното на ресторанта, до тоалетната и по разни забутани ъгли. В същото време красавците получават хубавите места до прозорците и на по-удобните маси.

Триковете, които правят шведската маса много изгодна – за хотелиерите!

Вярно ли е това наистина? И какъв би могъл да е мотивът на управителите за такава дискриминация?

Наистина, някои хора от бранша признават, че външният вид е от огромно значение, когато става дума за избора на маса.

„Дали слагаме „атрактивните хора“ на специални места? Абсолютно. Но трябва да определим какво е „привлекателно“. „Привлекателно“ за нас не е някой сваляч на 30 години, нахакани колежанчета или групичка инвестиционни банкери. „Привлекателно“ е това, което води повече клиенти, които има по-голяма вероятност да похарчат колкото се може повече пари.

Аз съм бизнесмен. Моите служители и семейството ми зависят от това. Губенето на време с красиви хора няма да ми плати сметките. Ще ми ги платят повече клиенти“, обяснява ресторантьор във форума Quora.

Така че, ако се чудите дали сте красиви или грозни, просто отидете в някой изискан ресторант и вижте къде ще ви настанят.

Едно от най-подходящите места за това е Англия. Преди време британският Канал 4 направи свое проучване, което стигна до извода, че лондонските рестораньори крият грозните клиенти.

Тогава от телевизията изпратиха четирима модели в три от най-скъпите лондонски ресторанти. Групата веднага беше настанявана на някоя от „златните маси“ с прекрасно разположение до прозорците.

Междувременно водещият на предаването, който има здравословен проблем, причиняващ изкривяване на лицето, получаваше по-забутани маси или направо му отказваха обслужване в същите ресторанти.

Известният шеф-готвач Саймън Ривър обясни, че практиката със „златните маси“ е доста често срещана. „Клиентелата на ресторанта отправя определено послание за това място. Добре изглеждащите клиенти привличат повече хора и и носят повече пари, затова ги слагате там, където могат да бъдат видени“, посочи той.

Подобна тенденция има и в Париж и тя се счита за нормална. В парижките ресторанти „грозната практика на преценка на база външен вид, етнос, богатство и слава, е твърде често срещана“, пише „Гардиън“ по повод скандал с френски шеф-готвач, който отворил ресторант в Исламабад, но не пускал вътре пакистанци.

Двама бивши работници в ресторант разкриха пред Le Canard Enchaîné, че ако не успявали да спазят правилата за това къде да настанят красивите хора, следвало хокане в стил: „Какво търсят тези грозни хора на тази маса? Всеки може да ги види, когато влиза. Това е зле за нашия имидж.“

Някои хора правят уточнението, че не става дума толкова за физическата красота, колкото за цялостния вид на клиента.

„Не съм сигурен, че става дума за атрактивност, но силно подозирам, че е е по-вероятно да ви сложат близо до прозореца, ако сте добре облечени, вместо зле облечени.

Работници в ресторант разказват каква храна никога няма да поръчат

Този ефект е много видим в Силициевата долина, където има голям брой недобре облечени хора тип техничари, които изкарват значително количество пари. Ресторантите не искат да отблъснат тези хора, както би могло да се случи на други места, където парите са по-силно свързани с доброто облекло, но имат навика да слагат небрежно облечените компании в задната част на ресторанта, а добре облечените – отпред“, коментира потребител на Quora.

Мнозина считат тези действия на ресторантьорите за дискриминация, но в тях няма нищо незаконно.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай
1 Коментара
някой
преди 3 години

тъпаци. днес един има пари, утре друг..................тези ресторантьори дано фалират.

Откажи