logo

Италия вече не се ограничава с къщи по 1 евро! Кметове се надпреварват с бонуси за емигранти

Италия вече не се ограничава с къщи по 1 евро! Кметове се надпреварват с бонуси за емигранти

Преди време историята за това как кметът на малко градче в Сицилия обяви за продажба къщи по 1 евро, само и само да привлече нови хора. Инициативата му явно е била подета и от други негови колеги. 

Например кметът на малкото, алпийско селце Локана в Пиемонте е готов да плаща по 9 хиляди евро в продължение на три години на семейство, което ще се съгласи да се пресели на заснежените върхове с цветя и пасбища. 

Къде да отидем в Италия, ако ни е за пръв път

Условието е то да има дете и минимална, годишна заплата от 6 000 евро. Предложението важи дори и за чужденци, готови да се преместят и да работят като фрийлансери или пък да започнат бизнес в селото. 

Населението на селцето е намаляло със 7000 жители от началото на 1900 година и в момента там живеят едва 1500 души. Останалите го напуснали, отивайки да търсят по-добре платена работа в големите фабрики на Торино. 

Селцето е и със застаряващо население - всяка година там умират по 40 души, а се раждат едва десет. Подобна е ситуацията в почти цяла Италия, където през последните години почти всяка четвърта, малка община се е превърнала в призрачен град. Сега в страната има 139 села с по-малко от 150 жители. 

Ето и още едно изгодно предожение. Малко по на север, на границата на Италия с Швейцария е селцето Боргомецавале. Кметът му Алберто Прейони предлага не само изоставени къщи по 1 евро (макар и с условието да се ремонтират в течение на две години), но и 1000 евро за всяко новородено дете и по 2000 евро на всички, които искат да започнат бизнес в местната комуна. 

Борба за туристи – кои са топ дестинациите на бъдещето

Населението на селото е едва 320 жители. Кметът отблязва, че имат достатъчно пари, но не им достигат младите хора, които биха помогнали средствата на общността да бъдат инвестирани правилно. Освен това данъците са много ниски, а Прейони обещава безплатен обществен транспорт за всички студенти. 

И Локана, и Боргомецавале се отличават с живописни пейзажи и чист въздух. И все пак, експертите твърдят, че за развитието на подобни места не е достатъчно да бъдат привлечени само мигранти. Според тях е необходима дългосрочна перспектива за развитие на местната инфраструктура, която да удържи хората.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай