logo

Как този зловещ концлагер се превърна в супер луксозен хотел

Как този зловещ концлагер се превърна в супер луксозен хотел

Трансформацията на концентрационния лагер започва още през 1965 г., но не за да бъде забравено миналото му

В световната история се редуват възходи и падения. Пример за това са концентрационните лагери от XX в., на които днес е вдъхнат нов живот.

Те са превърнати в места за настаняване. Част от тях са до такава степен преобразени, че трудно бихте се досетили за какво са били използвани.

Скритите съкровища на Полша, за които туристите не са чували


По време на Гражданската война в Испания (1936-1939) генерал Франсиско Франко създава над 300 концентрационни лагера из страната. През тях минават между 700 000 и милион испанци, които биват изтезавани или разследвани. Някои от тях умират от раните си, а други - от глад, пише El Diario.

Един от най-страховитите концентрационни лагери в Испания, намиращ се в провинция Леон, днес е абсолютно неузнаваем. Това е манастирът Сан Маркос, или Parador de León в наши дни.Трансформацията на концентрационния лагер започва още през 1965 г., но не за да бъде забравено миналото му.

Местната Асоциация за възстановяване на историческата памет поставя монолит върху предната еспланада на Parador de León, който да съхрани паметта за хилядите мъже и жени, които са били затворени и измъчвани там, съобщава 20minutos.es.


Манастирът Сан Маркос несъмнено е една от най-характерните сгради в град Леон и най-важната от испанския Ренесанс. Фасадата му е покрита с ажурни свещници и други декоративни елементи. В цокъла ще разпознаете фигури от световната история и митологията -  Херкулес, Александър Велики, Ханибал и Юлий Цезар и др.

След последната реновация хотелският комплекс разполага с 51 стаи и няколко заседателни зали.


Какво още може да видите в град Леон

В този град може да разгледате готическата катедрала, която е първият паметник в Испания, обявен за такъв с кралска заповед от 28 август 1844 г.

Задължителна спирка е и музеят Casa Botines Gaudí. Той е построен в края на XIX в. и се намира на площад Санто Доминго. В сърцето на стария град ще откриете и Plaza del Grano.

Зарязан концлагер в Сибир. Бивши надзиратели и затворници още живеят заедно тук

Как да стигнете до Parador de León

Като начална точка на пътешествието взимаме столицата Мадрид. Най-бързият маршрут е с кола по A-6. Разстоянието е 341 км. За няма четири часа и ще стигнете до бившия концентрационен лагер.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай