logo

Какво се случва в страните без конституция

Какво се случва в страните без конституция

Такава няма в държави като Великобритания, Канада, Израел

Конституцията е основният нормативен правен акт в повечето държави. Има обаче държави, в които няма такъв документ. 

Във Великобритания, Швеция, Канада, Нова Зеландия, Сан Марино, Израел и Либия няма конституция. В тези страни обаче има закони, според които държавата живее.

Това е най-студената столица в света

Така например, в Израел дълго време имаше спорове относно необходимостта от приемане на конституция. Сега нейната роля в държавата се изпълнява от Кодекса на основните закони. До края на 2018 г. той включва 13 закона: за президента, правителството, човешката свобода, свободата на дейност и други.


В Обединеното кралство също няма нито един документ, който би могъл да се нарече конституция. Страната се ръководи от комбинация от закони, съдебни прецеденти и конституционни обичаи. Те се основават на Magna Carta от 1215 г. и Харта за правата от 1689 г.

Най-ужасващата и страшна река се намира в Амазония

В малката държава, заобиколена от всички страни от Италия, Сан Марино също няма конституция. Според историците обаче първият конституционен правен акт се появява там през 1600г. В Сан Марино се ръководят от два нормативни акта - Декларацията за правата на гражданите и основните принципи на управление и Законодателния устав на републиката.

В Канада има документи, притежаващи конституционен характер. През 1982 г. там е приет Законът за Канада.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай