logo

Катакомби и Бялата пустиня: Места в Египет, които са по-впечатляващи от пирамидите

Катакомби и Бялата пустиня: Места в Египет, които са по-впечатляващи от пирамидите

Страната предлага много повече, отколкото повечето туристи знаят

Гробище на китовете, извънземна пустиня и некропол на господаря на магьосниците - има неща в Египет, които изумяват въображението по-силно от древните гробници на фараоните.

Катакомбите Туна-ел-Гебел

Така сега се нарича некрополът на древния Хермополис - комплекс от грандиозни подземни галерии с дължина около девет километра. Гробниците са свързани с коридори, които образуват истински лабиринт. Археолозите постоянно намират нови саркофази. Например през 2017 г. изследователите откриха 18 балсамирани тела, от 12 в добро състояние. През 2019 г. бяха открити петдесет мумии от ерата на Птолемеите, през 2020 г. - още двадесет саркофага. Според учените мумиите биха могли да принадлежат на жреците на бог Тот, чийто култов център се е намирал в Хермополис.

Стюардеса качи секси СНИМКА и зарадва потребителите в нета

Той бил един от основните богове на Египет, особено в епохата на Новото царство и управлението на Птолемеите, божеството на знанието и мъдростта, изобретателят на писането, покровителят не само на учените, но и на магьосниците. Следователно центърът в ерата на своя разцвет привличал търсещите свещени знания. И сега мистиците вярват, че дори някое невъзможно желание може да бъде изпълнено тук. Свещените животни на Тот са били ибиси и бабуини, чиито мумии сега се намират в голям брой в катакомбите на некропола, но има и соколи, котки и дори прасета.

Храмът на Тот

Той ще впечатли дори туристите, които са видели храмовите комплекси на Луксор. В същото време, Туна-ел-Гебел, поради по-малката си популярност, може да се разглежда спокойно, без страх от тълпа туристи.

Освен това заслужават внимание граничните стели на Ехнатон, гробниците на първосвещеника Тот Петосирис, живял през четвърти век пр. Н. Е., и египетската Айседора, съвременник на римския император Антонин Пий. Момичето решило да избяга с любовника си, брак, с който баща й не одобрявал, но се удавило в Нил. Показателно е, че след смъртта възниква култ както към нещастната красавица, така и към свещеника Петосирис. 


Бялата пустиня

Тя се намира в източната част на Сахара, между оазисите Бахария и Фарафра и има абсолютно фантастичен пейзаж. В първата минута пътникът мисли, че вижда сняг. И едва след като се вгледа внимателно, той осъзнава, че това са находища с тебешир. Много преди появата на човека на земята, океанът царувал в пустинята. А карстовите образувания са останки от черупките на микроскопични морски организми.

Дивак скочи на крилото на самолет по време на кацане ВИДЕО

Сместа от кварц, черен пирит и пясък създава невероятна палитра от цветове, която е по-лесно да си представим навсякъде на Марс, отколкото на Земята. Особено ако посетите Бялата пустиня при изгрев или залез слънце. От 2002 г. Бялата пустиня е национален парк на Египет. В Кайро може да се резервира екскурзия до Бялата пустиня.


Долината на китовете, или Вади ал-Хитан

Това природно чудо се намира на 150 км югозападно от Кайро, най-близкият град е Ел Фаюм. Преди петдесет милиона години тази област била дъното на океана Тетис. Наследството от миналото се е превърнало в огромни изкопаеми останки от китове, които учените първо сбъркаха с костите на морски динозаври. Възрастта на останките приблизително съответства на периода на Средния еоцен. Първите вкаменелости са открити в края на 1902-1903 г.

В момента в долината лежат повече от хиляда скелети на морски животни: в допълнение към китовете, това са морски крави, скатове, костенурки, крокодили, риби, акули. Между вкаменелостите са положени пътеки, особено ценните експонати са оградени. Вади ал-Хитан може да се нарече музей на древната история на Земята на терен. Между другото, долината на китовете се намира зад планината, която се нарича Адската. При залез слънце тя сякаш се запалва.


Храмът на Хатор в Дендера

В древни времена Дендера е бил център на култа към богинята Хатор, една от основните в пантеона на египтяните. Първоначално тя е почитана под формата на небесна крава, по-късно Хатор става богиня на красотата, любовта, плодородието, звездите, небето и Млечния път. Гърците я идентифицират с Афродита, така че този култ възниква при Птолемеите.

Не е изненадващо, че дори в християнската епоха местните жени вярват, че контактът с Хатор ще помогне за подобряване на личния им живот и забременяване.
Докато Храмът на Хатор не е толкова популяризиран, колкото Храмът на Хатшепсут в Луксор, той е пример за най-добре запазеното светилище в Горния Египет. Грациозната декорация на стените и колоните подчертава женствения й характер, цветните барелефи са особено поразителни.

Величественият ансамбъл е грандиозна зала с 24 колони, таванът и стените са украсени с изображения. Барелеф, илюстриращ свещен обред с устройства, подобни на лампи, все още се счита за една от мистериите на египтологията. 


Храмен комплекс Абидос

Древен Абидос е бил център на култа към Озирис, богът на подземния свят и земеделието, умиращо и възкресяващо се божество. Много египтяни вярвали, че погребението в Абидос определено ще гарантира проспериращ посмъртен живот. Фараоните също вярвали.

Гордостта на Абидос, без съмнение, е храмът на Сети I и Рамзес II (последният завършил светилището след баща си), посветен на седем богове наведнъж-самият фараон, Птах, Ра-Хорахта, Амон-Ра, Озирис, Изида и Хорус. Най-впечатляващото не е размерът на храма, а сложните релефи.

Списъкът на фараоните в Абидос, издълбани на стената на храма, позволил на историците да разберат хронологията на царуването на фараоните. Въпреки че списъкът не включваше „грешни“ царе като жената-фараон Хатшепсут и реформатора Ехнатон, прокълнати след смъртта.

Интерес представлява и Озирион - конструкция от гигантски гранитни монолити, която рязко се различава от архитектурата на целия комплекс. Фрагменти от свещени паметни текстове все още се виждат по стените, но точната идентификация е невъзможна поради факта, че Озирион вече е почти напълно потопен.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Ото

Ото 07.10.2021 9:39

На първата снимка пред стъпалата се вижда копие на паметника Шипка