Повечето от нас са свикнали с обичайните сирена, хляб и зеленчуци, които се отглеждат по нивите на родните ни земи. Но има и ресторанти в света, които глезят своите гости с ястия от продукти на космическа стойност. Днес ще ви разкажем за шест продукта, които не могат да бъдат закупени в обикновен магазин.
Картофи ла Bonnotte
Много от нас дори не могат да си представят, че килограм картофи може да струва 500 евро. Но това е цената на La Bonnotte. Деликатесните компири се отглеждат на остров Ноармутие във Франция.
Няма такова чудо! Пещера, която може да побере цял небостъргач (СНИМКИ)
Историята на този сорт картофи започва през 30-те години на 20-ти век. Първоначално зеленчуците не били популярни. Истинската слава на зеленчука дошла през 95-та година. Тогава цената му достигна 475 долара за килограм. И досега цените само нарастват. Картофите имат вкус на ядки и миришат на лимон. Този ефект се постига чрез специална технология на отглеждане. Като гарнитура се използват водорасли.
Бели трюфели
Отдавна белите трюфели са известни. Те са най-скъпите гъби. Едно парче струва 2000 евро. И цената се увеличава всеки ден, защото реколтите от гъби постоянно намаляват. Причината за това е глобалното затопляне, както и замърсяването на почвите с химикали.
Трюфелите се използват активно от готвачите за придаване на специфична миризма на ястия. Прилагат ги за готвене на макаронени изделия, картофи, сосове и салати. Гъбите са особено популярни във френската кухня.
Мраморно говеждо месо
Стекът, наречен Wagyu, се прави от мраморно говеждо месо. Това е много вкусно, прочуто и скъпо ястие с уникална миризма и уникална структура.
Мраморното говеждо месо се прави от бикове от определена порода - Vagyu. Родината на тези животни е Япония. Биковете растат като най-благородните господа: те се масажират, третират с бира и ги водят да слушат класическа музика. Цената на мраморното месо е около 450 долара за килограм.
Сирене от лос
Лосовото сирене е един от най-скъпите продукти. Произвежда се само от една шведска ферма - Moose House. Като суровина се използва мляко. Но не можете да получите много от него, така че количеството на произвежданото сирене е ограничено. Продуктът прилича на сирене фета. За килограм купувачите на сиренето от лос дават около хиляда евро.
Хайвер от белуга-албинос
Белугата-албинос принадлежи към семейството на есетрата. Този вид риба живее в Каспийско море. Килограм хайвер струва 8,5 хиляди евро. Високата цена е оправдана от майката природа. Женските белуги албиноси могат да изхвърлят хайвера със златни нюанси веднъж на век.
Най-скъпите кафени зърна
Най-скъпите кафета са Копи Лувак и Черна слонова кост. Особеността на кафеените зърна на Лувака е, че след узряването ги ядат прилепи. Напълно зърната не се усвояват и се изхвърлят с изпражненията. Хората събират зърната от изпражненията, измиват ги и ги изсушават на слънце. Специалният аромат на кафето купи-лувак идва от стомашния сок на животните, който разгражда някои протеинови съединения, което прави готовата напитка горчива.
Островно племе практикува „разцепване на пениса“, а причината е потресаваща
Black Ivory преминава същия процес, само че в храносмилателния тракт на слоновете. Редкият вид кафе се произвежда в Тайланд и десет процента от печалбите се изпращат за ветеринарна помощ на слоновете. Цената на кафето достига $ 500 за 450 грама.
Шафран
Шафранът е най-скъпата подправка, цената му достига хиляда евро за килограм. Растението цъфти само през есента и не повече от седмица. Цветовете се събират на ръка, а по-нататъшната обработка се извършва без използването на автоматизирани системи. За да съберете 1 килограм шафран, трябва да обработите поне 300 хиляди цвята.