logo

Няма такова чудо! Пещера, която може да побере цял небостъргач (СНИМКИ)

Няма такова чудо! Пещера, която може да побере цял небостъргач (СНИМКИ)

Тук няма нужда да си пазите главата

Пещерите обикновено са мрачни и схлупени места, където винаги трябва да внимавате да не си ударите главата в тавана. Това, обаче, не важи за региона, където са съсредоточени три от четирите най-големи пещери на света.

Само си представете – пещери с височината на 40-етажни сгради. Заедно с тях още стотици други варовикови пещери, където се крият дълбоки тунели, подземни реки, а нови галерии се откриват всяка година.

„В ръцете на Господ“ – златното бижу на Виетнам

Всичко това е една чудесна новина за регион, опустошен от бомбардировки през 20-и век и намиращ се точно на север от демилитаризираната зона, разделяла страната.

Провинция Куан Бинг в Централен Виетнам е най-новата гореща дестинация за любителите на пещерите от цял свят. По време на войната във Виетнам районът е бомбардиран усилено от американците, а един от кратерите, получили се при експлозия, се използвал за външен бар. Години след това населението страдало от изключителна бедност.

Сега обаче там се намира национален резерват на площ от 126 000 хектара, който е под закрилата на ЮНЕСКО. Неговите гъсти тропически гори крият изключителен 104-километров подземен свят – една от най-впечатляващите варовикови карстови екосистеми на планетата, съобщава Би Би Си.

Дори и хората, които от дълги години живеят във Виетнам, с изненада разбират за скрития подземен лабиринт. Най-голям е интерестът към високата 200 метра и дълга 5 км пещера Сон Дун (Son Doong), която е най-голямата в света. Местен дървар я открил случайно през 1991 година, след това учените я проучили през 2009, а през 2013 година била отворена за туристи.

Там, обаче, достъпът е ограничен. Пускат се само по 1000 души на година, а цената се равнява на 2700 евро.

Край на легендата! Последната костенурка на Volkswagen слезе от поточната линия

Затова повечето посетители е отправят към другите известни пещери в региона. Някои са лесно достъпни, широки и осветени и вътре можете да видите чудно изваяни сталактити и сталагмити. Други са почти непокътнати, а за да стигнете до там трябва да предприемете нощен поход в джунглата с водач. Обособени са места за лагеруване при подземните пещерни плажове.

В същото време подземната екосистема нараства. Нови пещери се отварят за посетителите всяка година.

Според експертите, комбинацията от варовикови залежи на 450 млн. години и проливните дъждове в Куан Бинг се прерфектните условия за създаването на пещери. Дъждовната вода се стича през по-твърдите неваровикои скали и постепенно оформя подземни реки и забележителни камери, които се простират на километри. В някои можете да видите прорези таваните на стотици метри над пода, оформени от въртенето на водата, когато пещерите са се пълнели с вода по време на есенния дъждовен сезон.

Сърцето на тези природни забележителности е Национален парк Фон Нха-Ке Бан. Той се намира на 50-минути с кола на запад от крайбрежния град Донгхой. В скромното селце Фонг Нха десетки къщи за гости и семейни хотели се простират на няколко километра покрай планинската река, където местните карат лодки и използват дълги прътове да събират речните водорасли, които се използват за храна в рибните ферми. Все още няма големи курорти, макар че се носят слухове за строителството на такива. Впечатляващото е, че местните хора държат почти всичкия малък бизнес в района.

Най-близката пещера до селото е Фонг Нха, до която се стига с туристически лодки от доковете на реката. Има и други, разположени по 50-километров маршрут, където можете да видите пещери, ботанически градини, еко пътеки и дори алпийски тролей (zip line).

От селото до парка можете да стигнете и по стария път за Хошимин. Ще имате възможност да се насладите на красивата природа. Там можете да се отбиете до Хан Там Ко – пещерен храм, посветен на виетнамските войници, които били заклещени в пещерата след американска бомбардировка през 1972 година и накрая просто изчезнали в мрака.

Следващата спирка е Райската пещера (Thien Duong), която е отворена от 2011 година. С количка за голф можете да минете по павирания път през дърветата до дървено стълбище, откъдето се влиза в гигантските пещерни галерии, дълги 32 км.

И макар гарантирано дъхът да спре от величествената гледка във високата пещера, с помощта на гид можете да видите още много по-отдалечени и малки пещери, които ще ви очароват все повече и повече.

Ето защо Магурата е най-известната българска пещера! Задължително трябва да се види

Две местни фирми имат достъп до почти всички пещери в региона. Те предлагат на посетителите екипировка и престой според възможностите и опита им с пещерите. Има, обаче, достатъчно самостоятелни пътешественици, към които можете да се присъедините в обиколките си.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай