logo

„В ръцете на Господ“ – златното бижу на Виетнам

„В ръцете на Господ“ – златното бижу на Виетнам

Цялата конструкция се поддържа от пет големи конзоли

Между две огромни ръце се простира тънък златист мост. Ръцете изглеждат сякаш са от бетон, преживял няколко епохи. Струва ви се сякаш сте попаднали във футуристичен филм или фентъзи игра. А всъщност гледката е съвсем реална и се намира в една държавите, преживяващи туристически бум в последните години.

Инженерният шедьовър се нарича „В ръцете на Господ“. Намира се в курорта Ба На Хил в Централен Виетнам, близо до Дананг. Мостът е съвсем нов – открит е през юни 2018 г.

Вижте най-евтините страни в света! Впрочем България е №6

Дължината му е 150 метра и е построен на 1400 метра надморска височина. Самият мост е направен от сплав в златист цвят. Цялата конструкция се поддържа от пет големи конзоли.

Всъщност ръцете не са от бетон, нито пък от камък. Основата им е покрита с фина мрежа от стомана и след това е покрита с фибростъкло. Върху фибростъклото е създаден каменният ефект и умишленото състаряване на вида. Цялостното изграждане на съоръжението отнема около година.

От моста се разкрива гледка към обширните гори под него, към курорта Ба На Хил и към Дананг.

Ба На Хил е създаден като курорт от французите през 1919 година. Той е бил предпочитана дестинация до революцията от 1945. В наши дни там е изграден лифт над горите, както и реплика на френско селище. В него могат да бъдат открити бутафорни възстановки на френско шато и католическа катедрала.

Наоколо има добре поддържани градини. Трасето на лифта е с дължина от 8 км и в един момент е било най-дългото и високо във Виетнам. От него се виждат останките на някогашните села в местността. В курорта има и музей на восъчните фигури.

Изграждането на „В ръцете на Господ” всъщност е част от мащабен план за развитието на Ба На Хилс. Инвестициите в района вече възлизат на около 2 млрд. долара като немалка част отиват за строежа на съоръжението. Местността се посещава от над 3 млн. туристи годишно. Целта на правителството е да догони Тайланд, който се посещава от 25 млн. души на година.

Архитектът на моста Ву Виет Ан е изненадан от успеха и популярността на творението си. Следващият му проект отново е за мост, в който изглежда има божия намеса. Той замисля съоръжение, което да изглежда така, сякаш се крепи на сребърен косъм от косата на Бог.

Проектите са част от плановете на виетнамската Sun Group. През 2016 година компанията разкрива лифт в Сапа – най-високата планина на страната, наричана Виетнамските Алпи. Въпреки протестите на местните, че лифтът загрозява гледката към природата, той е атрактивна туристическа забележителност и е много посещаван.

Сол в косите! Невероятните и безплатни минерални извори на Тоскана

На същата компания е и „Кристалният облак” на Виетнам, който е направен от 58 хил. кристала „Сваровски“ и е построен сред терасовидните оризови полета в северната част на държавата.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай