logo

Сол в косите! Невероятните и безплатни минерални извори на Тоскана

Сол в косите! Невероятните и безплатни минерални извори на Тоскана

Голяма част от тях са на открито сред красива природа

Тоскана е един от най-важните италиански региони заради своето историческо, художествено, икономическо и културно наследство.

Намира се в Централна Италия и граничи на северозапад с Лигурия, на север с Емилия-Романя, на изток с Марке и Умбрия и на юг с Лацио. Има брегова ивица на Лигурско море – от Карара до Пьомбино и на Тиренско море – от Пьомбино до границата с Лацио.

Регионалната столица е Флоренция, която е най-големият град и най-важен исторически, художествен и икономическо-административен център

Освен историята и културата, Тоскана има още една своя голяма гордост – минералните извори. Те са познати в района още от времето дори преди Римската империя. Голяма част от тях са на открито сред красива природа, а много от тях дори са напълно безплатни.

Безплатно СПА! Вижте къде у нас минералните бани са отворени за всички

Много от минералните извори се управляват от медицински центрове или СПА курорти, но нима някои някои страхотни и безплатни варианта. Разположени са на север от Луниджана на юг до Марема.

Голямото предимство на минералните води в Тоскана е, че където и да сте отседнали, много лесно ще намерите подходящо място близо до вас.

Представете си горещата вода, над която се издига пара, как тече над скалите, от които можете да видите само природа, поля или гори. Ето къде можете да се отдадете на това невероятно и безплатно преживяване.

Сатурния

В средата на дивата Марема се намира Сатурния – най-известният минерален извор в Тоскана, а вероятно и в цяла Италия. Селото и изворите са заобиколени от красива природа – гористи хълмове, поля с пшеница, долини, лозя и маслинови горички. Намира се близо до селото Питилиано, на върха на скала, и до винения район Скансано.

 

Самите извори се намират близо до стара изоставена мелница. Затова са известни още и като Cascate del Mulino – „водопадите на мелницата“. Няма как да ги пропуснете, защото от тях се носи силна миризма на развалени яйца. Не се притеснявайте – тя идва от сярата, съдържаща се във водата с температура от 37 градуса по Целзий. През вековете бялата вода е оформила земята, създавайки малки басейни. Легендата разказва, че изворите на Сатурния, които са били популярни още от епохата на древните етруски, а по-късно използвани и от римляните, са създадени точно на мястото, където паднала гръмотевица, хвърлена от Юшитер срещу Сатурн, която, обаче, не улучила целта си.

Петриоло

На 40 минути на юг от Сиена, на границата на провинциите Сиена и Гросето, се намират горещите извори на Петриоло. Те са били известни още на древните римляни. Всъщност днес там могат да се открият останки от римска баня. Петриоло вероятно е един от първите извори, които хората в Тоскана започнали да ползват срещу артрит и настинки и за сияйна кожа.

Водата, която е с температура 43 градуса, извира от земята в малки басейни и в един голям басейн. Речните брегове са богати на глина, която можете да събирате и да мажете върху себе си. След няколко минути можете да поплувате, да изчистите калта от себе си, а кожата ви ще бъде по-мека и гладка.

Бани Сан Филипо

Обграден от зашеметяващия пейзаж на хълмовете на Вал д‘Орча, Бани Сан Филипно се издига в подножието на планината Амиата. Селото носи името на духовника Филипо Бенизи, който изчезнал и са укрил тук през 13-и век, за да не бъде избран за нов папа.

Изворите са наречени Фосо Бианко. В средата на гората, спускайки се по малка пътека, ще откриете множество малки басейни с вода на 40 градуса, богата на калций, сяра, серен бикарбонат и магнезий. Отличителният знак на това място е голямата група от варовикови скали с тяхната специфична форма и бял цвят. Затова ги наричат „белият кит“.

Дълго време тези извори са посещавани от рода Медичи по времето, когато са управлявали Великото херцогство Тоскана.

Активният въглен не е толкова полезен за колкото се смята

Баньо Виньони

Представяли ли сте си малко село с голям правоъгълен басейн вместо голям централен площад? Това е Баньо Виньони – само с 30 жители, в сърцето на Вал д‘Орча, един от най-особените минерални ивори в Тоскана. Известен е заради своя площад “Piazza delle Sorgenti”. Тук църквата, къщата, магазинчетата и ресторантите са построени около воден резервоар, пазещ горещите води, извиращи от вулканичната земя. Намиращи се на важен главен път, тези извори са открити и използвани още по времето на Римската империя, а по-късно Медичите идвали тук да релаксират и да прекарат лятната си ваканция.

Малките безплатни басейни са в началото на улицата, която ви води до центъра. Тук сте обградени единствено от природата. Богатата на сяра вода е с температура 50 градуса и минава през малки естествени водопади и канали.

 

Сан Кашано дей Бани

Още безплатни минерални бани в Тоскана можете да намерите в Сан Кашано дей Бани в провинция Сиена. В подножието на планината Четона, близо до границата с Умбрия. Мястото е страхотно, защото можете да се потопите в същите извори, които римляните построили от камъни. Водата е богата на калций, флуорин и магнезий и е с температура 40 градуса. Това я прави идеална за почивка в Тоскана през есента. Наоколо има голяма градина, където можете да се излежавате на тревата, да си правите слънчеви бани или пикник.

Еку Терме

Между стръмните хълмове на Апуанските планини в Луниджана, в Северна Тоскана, е разположено това малко село, където във времената на Римската империя бигаташите са притежавали изискани имоти. Причината, разбира се, са минералните води. Популярно място сред местните жители, селото не е толкова често посещавано от чуждите туристи. Струва си, обаче, да го сложите в списъка и заради намиращият се наблизо археологически парк и няколкото средновековни замъка.

Всички тези места в Тоскана са идеални за прекарване на един по-различен и разпускащ ден със семейството и приятелите и да презаредите ума и тялото си. Водите имат благотворно действие за хора, които страдат от артрит, ревматизъм и невралгия.

Тази римска баня е на повече от 2000 години и още работи

Добра идея е да си донесете обяд с традиционна за региона храна и вино. Къпането в минерални басейни ще ви накара да изгладнеете, а не на всички места има удобни ресторанти.

През уикендите и натоварения сезон трябва да дойдете рано сутринта, за да си намерите място преди да е дошла тълпата. Ако си тръгнете за обяд, след това няма да си намерите мястото отново.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай