logo

Безплатно СПА! Вижте къде у нас минералните бани са отворени за всички

Безплатно СПА! Вижте къде у нас минералните бани са отворени за всички

Българите отдавна обичаме да посещаваме минерални бани и да се възползваме от лековитата вода не само за облекчаване на болежки, но и за пълноценна почивка - още от времето преди на това да започнат да му казват СПА. Както е известно, в България има около 800 вида минерална вода, което я прави държавата с най-голямо разнообразие в света. 

СПА хотелите никнат като гъби около местата с лековита минерална вода. Въпреки че средно за Европа цените за предлаганите там услуги не са големи, за нашата икономическа действителност могат да изглеждат твърде високи. Добрата новина е, че в почти всеки курорт има изградени обществени плувни басейни, а ако няма, то поне бихте могли да посетите градските бани.

Вижте плувните комплекси, обществените басейни и бани в основните курорти с минерална вода, от която може да се възползва всеки. 

Баня (Пловдивско)

На територията на град Баня има две обновени действащи градски бани с два басейна – баня „Банчето“ и Централната обществена баня. Баня „Банчето“ е построена върху самия извор и разполага с отдeлни мъжки и женски помещения. Централната баня е с много по-топла вода, а басейнът с много гореща и престоят вътре не трябва да бъде продължителен, особено за хора с проблеми със сърцето.

В Баня има и два басейна с лечебна кал, които също за свободно посещаеми от туристи. Единият е с температура 39 градуса, а другият с 37 градуса. Калта оказва благоприятно въздействие върху опорно-двигателния апарат и нервната система.

В Баня може да се посети и открит целогодишен минерален басейн, който се използва и за спортни мероприятия. На разположение е също сезонен плувен комплекс с 3 минерални басейна.

Баните

В балнеосанаториума в Баните има два басейна – вътрешен и външен с топла минерална вода. В селото има и две градски бани, където всеки може да се възползва от лечебното въздействие на минералната вода. В селото има и голям открит обществен басейн с водна пързалка, който е единствен по рода си в околността. Водата във водната пързалка също е минерална. Комплексът се казва „Водна пързалка“ и е отворен от началото на юни до края на август. Вътрешният басейн на СПА хотел Родопа също е отворен за посетители ежедневно.

Велинград

Тъй като тук минералните басейни и плажове работят от май до септември, по-удачно е да посетите басейните на някои хотели. Хотел Витоша предлага 25-метров басейн за плуване и малък басен с минерална вода на цена 4 лева, пише trafficnews.bg. Хотел Велина - външен басейн 25 метра, вътрешен басейн 20 метра. Хотел Елбрус - два външни басейна - 20 метра, и детски плюс вътрешен басейн. На територията на курорта има още много комплекси и хотели, чиито басейни могат да се ползват срещу заплащане на входна такса.

Вършец

Във самия град Вършец има един градски обществен плаж с басейн и две публични минерални бани – нова, реновирана през 2002 година в центъра на града, и стара, построена през далечната 1910 година.

На няколко километра от града се намира и комплекс „Минкови бани“. В него има два басейна за възрастни и един детски, и трите са с топла минерална вода.

За всяка болка – извор! Коя минерална вода в България какво лекува

Девин

За съжаление няма обществен плаж или басейн на територията на курорта Девин. Но само на 3 км се намира комплекс Струилица, в който има 2 басейна с минерална вода – един за възрастни и един за деца. Спортният комплекс разполага още с волейболно игрище, ресторант, кафене и барбекю. Входът е 5 лева за възрастен и 3 лева за дете.

Ако все пак този басейн ви се струва далече или не разполагате с автомобил, можете да посетите някои от минералните басейни на хотелите в града – Спа хотел Орфей, Спа хотел Персенк и др. Входът пак е около 5 лева.

Добринище

В Добринище има голям обществен басейн с топла минерална вода. В комплекса има и малък детски басейн, като деца с височина под 110 сантиметра не плащат входна такса. Иначе редовната цена за възрастен е 5 лева. В курорта има и градска минерална баня, горният етаж на която е превърната в балнео санаториум със специално оборудване и екип от медицински служители. Банята работи целогодишно, без почивен ден. В двора и има чешма и пералня с минерална вода.

Кюстендил

На територията на градския плаж в Кюстендил има голям спортен плувен комплекс с басейни с минерална вода. В него има и детски басейн с минерална вода, съблекални с душове, детски съоръжения, волейболно и футболно игрище. През миналото лято е открит и нов басейн със спортни размери, който е походящ за плуване през всички сезони, тъй като се покрива с олекотена конструкция през зимата и има топла връзка със съблекалните. На територията на общината има още 4 басейна – басейн Джада в Слокощица, басейн Фиеста в „Могилата“, Зона спорт в кв. Запад и басейн Рай в Жиленци.

В Кюстендил може да се посети и Възстановителен център “Алай баня” – ул. “Хан Крум” № 22, който предлага сауна, басейн за релаксация, масажно отделение и спомагателни съоръжения. Откритият басейн в комплекс Стримон СПА клуб също е отворен за посетители срещу заплащане на дневна такса.

Павел баня

В курорта има 3 обществени басейна – Комплекс „Плажът“, Басейн „Про ЕАД“ и басейн „Зад банята“. Комплекс „Плажът“ е истинско място за забавления. Разполага с голям басейн за възрастни и малък детски басейн с минерална вода. Около басейните има зелени площи със шезлонги и свободно пространство. На територията на Аква парка има още бар, ресторант с жива музика и дискотека. Позволено е и нощното къпане. Входът е 4 лева, а за шезлонг се доплаща още 2 лева. Предлагат се и допълнителни услуги: джакузи, масажи, солариум, контрастни душове, футболно игрище.

Басейн „Зад банята“ предлага един басейн за възрастни с топла минерална вода. Цената е 6 лева на ден, а работното време от 9 до 18 часа.

Сандански

В Сандански има няколко обществени бани с минерална вода, в които има малки вътрешни басейни. Такава е например Градската минерална баня на ул. Свобода 3, където входът е 4 лева на човек. Свободно могат да се ползват и басейна в Интерхотел Сандански и спортният плувен комплекс, където има открит басейн с олимпийски размери. Освен от туристи, той се ползва и от професионални плувци, водата е много чиста, а входът за възрастни е около 5 лева. В много от другите СПА хотели също има открити и закрити минерални басейни, които могат да се посещават срещу дневна такса.

Сапарева баня

В Сапарева баня има 2 закрити и 1 открит басейн, които са отворени за посетители целогодишно (без открития). Басейнът в градската баня е с приблизителна дължина 5 метра и е закрит. Около него има 3 малки басейна със студена, гореща вода и хидромасажен, тип джакузи. Цената е 5 лева за възрастен. Още един закрит басейн има в сградата на училището. Той работи всеки ден без понеделник от 9 до 13 и от 15 до 19 часа. Билетът е на цена 4 лева за възрастен и 2 лева за дете. В санаториума в Сапарева баня има открит басейн, който работи само през лятото. Той е за възрастни и дълбочината му стига до 2.20 метра.

Градската баня в курорта е изцяло реновирана и разполага с басейн и самостоятелни вани. 6 лева е цената за вана, а 8 лева е входът за ползването на  басейна. 

Старозагорски минерални бани

На територията на курорта има изграден голям плувен комплекс (общестен плаж) с три басейна с минерална вода. Цената за посещение е между 3 и 5 лева. Тези, които не харесват обществените плажове, могат да посетят басейните на някои от хотелите в областта. Повечето са отворени за външни гости срещу заплащане. Например целодневно посещение на басейна в хотел Армира струва 6 лв, а в комбинация със сауна – 10 лева. За децата има и отстъпки. Около басейна могат да се съберат не повече от 40 гости.

В курорта има и градска баня с мъжко и женско отделение. Минерална вода тече и от чешмата пред входа. В банята има и индивидуални помещения с бани и малък топъл басейн.

Стрелча

В балнеокурорта Стрелча има изграден голям плувен комплекс с обществен открит минерален басейн. До минералната вода може да се докосне и всеки, който мине през зиданата чешма в центъра на градчето. Станцията на МВР, която е издигната високо на един хълм, разполага с голям басейн с минерална вода и отделен малък басейн за деца. Хотелът приема външни гости, а басейнът работи през летните месеци. В курортa има и балнео терапевтичен център с вътрешен и външен басейн, които също могат да се посещават срещу заплащане на входна такса.

Хисаря

7 открити и 4 закрити басейна има в спа курорта Хисаря. Най-евтини цени предлага Минералният градски плаж. Цената на билета през седмицата там е 3 лева, през уикенда 5, a децата и учениците ползват отстъпки. По 10 лева е входа за плажовете на хотелите „Аугуста” и „Хисар”. Освен шезлонги и чадъри, в последният е изградена боулинг зала, която се ползва активно от туристите. Другите басейни, които може да посетите в Хисаря, са:

-  градски минерален плаж с два басейна, лечебни басейни и водна пързалка;

-  два закрити басейна с минерална вода в базата на Министерски съвет;

-  открит и закрит басейн с минерална вода в база “Калероя” на ВМИ;

-  открит и закрит басейн в база за рехабилитация на МВР;

-  закрит басейн в хотел “Гергана”.

В Хисаря можете да се изкъпете и в една от трите обществени минерални бани – „Топлица“, „Русалка“ и Свежест“.

Чифлик

На територията на курорта Чифлик има един голям открит обществен басейн с минерална вода и още няколко по-малки частни басейни в почивните станции и хотелите. В Чифлик ще откриете много къщи за гости, които умело го развиват като атрактивна дестинация за селски туризъм. В момента се изгражда и модерен комплекс, чрез който ще се попуяризира и като спа дестинация. Има също няколко почивни станции и смейни хотелчета с басейни, които биха могли да се използват от външни туристи – Хотел Дива, почивна станция Изгрев.

Коментирай