logo

СПА не е само плацикане! Това е цяла вселена от удоволствия, а България е ударила джакпота

СПА не е само плацикане! Това е цяла вселена от удоволствия, а България е ударила джакпота

Когато чуят за СПА, повечето хора се сещат за минерални басейни, скъпи в планината и много глезотии. Това, разбира се, е част от СПА, но въщност става въпрос за цяла вселена грижа за здравето, красотата и душевното спокойствие.

Историята на СПА философията датира още от Древен Рим. Познатите и до днес Римски бани се появявали на територията на цялата империя и в последствие еволюирали в комплекси за отмора и развлечения, подобни на съвременните СПА комплекси.

Съкращението SPA – Sanus per Aqua пък означава „здраве чрез вода“. Силата на минералната вода е добре позната с лечебното си въздействие върху тялото и духа на човека. СПА философията изповядва именно това – отпускане, релаксиране на тялото и пречистване и успокоение на ума.

В България има около 800 вида минерална вода, което я прави държавата с най-голямо разнообразие в света. Според химичния си състав водата е подходяща за лечение и профилактика на различни заболявания. Тя обаче, има достатъчно полезно въздействие и върху напълно здрави хора.

Здравословната СПА програма се основава на четири компонента, които имат влияние върху душевното и физическо състояние: физическа активност, хранене, спокоен ум, лице и тяло

В България има 25 СПА дестинации, в които има хидроминерлани находища и комплекси за настаняване и почивка. Най-много хотели има във Вeлинград, следват Хисаря, Девин и Сандански.

СПА дестинации са тези, в които има хидро минерални находища. Повечето от тях са разположени в Югозападна България и по Черноморието в екологично чисти, незастроени райони.

Най-активният сезон за основните СПА курорти в България е летният. Като по-слаби месеци хотелиерите посочват януари, февруари и ноември. Най-голямa запълняемост имат хотелите и около националните празници, когато се събират повече от 2 почивни дни.

Коментирай