logo

Ето защо Магурата е най-известната българска пещера! Задължително трябва да се види

Ето защо Магурата е най-известната българска пещера! Задължително трябва да се види

Най-посещавана от туристи е през лятото

Пещера Магурата е една от най-красивите пещери в България. За съжаление в последните дни тя попадна във фокуса на вниманието не заради своята историческа ценност, а заради вандалските прояви на посетителите, които очевидно пет пари не дават историята и културата.

Още по-тъжното е, че по думите на доц. Стефан Александров, зам.-директор на Археологически институт с музей – БАН, драскането върху скалните рисунки, които са на повече от 7000 години, не се е случвало само веднъж.

А Магурата, известна още и като Рабишка пещера, наистина е едно от местата в България, които задължително трябва да се посетят. Намира се в Северозападна България, на 1 км от село Рабиша и на 25 км от град Белоградчик.

Белоградчишката крепост къта зад стените си кървави истории и чудни паметници

Пещерата се състои от главна галерия и три странични разклонения. Общата дължина на откритите галерии е около 2500 м. В пещерата са открити кости от пещерна мечка, пещерна хиена и др.

Температурата в пещерата е 12 градуса целогодишно. В едно от разклоненията се произвежда и 3 години отлежава шампанско вино заради идеалните условия.

Най-посещавана от туристи е през лятото.

Не е истина! Изхвърлиха в полето колекция от коли Ferrari (СНИМКИ)

В една от залите са разкрити праисторически рисунки, издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано (тор). Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, животни, звезди, оръдия на труда, растения. Рисунките датират от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха. Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит там, е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата светилище и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дни.

В пещерата могат да се видят и естествени пещерни образувания - сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови джобчета, пещерни бисери, „пещерно мляко”. С внушителни размери впечатлява „Големият сталактон” с височина над 20 м и диаметър на основата 4 м. „Падналият бор” пък е най-големият сталагмит в изследваните български пещери с дължина над 11 м и диаметър в основата 6 м.

Страшни легенди витаят около Вкаменената сватба, а хиляди се стичат към феномена, за да лекуват....

На изхода от пещерата се открива гледка към Рабишкото езеро, което е най-голямото вътрешно езеро в България. Предлага идеални условия за сърф, плуване, лов и риболов.

До пещерата има удобен асфалтов път и паркинг. Снимането с фотоапарати и камери в Магурата е позволено.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай