logo

Къщи от пяна са последната мода в Япония

Къщи от пяна са последната мода в Япония

Издържат на силни земетресения и струват само 4000 долара

Японската Dome House Co. създаде напълно невероятна концепция за едноетажна къща и нарече своето изобретение жилище на 21 век. Сградата, изобретена от японската компания, има куполна форма.


Но основното тук не е формата на сградата, а материалът, от който е изградена. Факт е, че стените и другите елементи са изработени от пяна. Използването на конвенционални материали изглежда много по-издръжлив вариант.

Българска следа в славата на Патара – древният град, който ще ви замае с история

Но в случая става въпрос за пяна, която е преминала специална обработка, ситуацията е друга. Качествата на такъв материал са много по-добри и по-надеждни, отколкото изглежда на пръв поглед.


Тези къщи, създадени от японците, много приличат на жилищата на чукките и ескимосите.


Японците отдавна страдат от земетресения поради особеностите на географското разположение на страната. Поради постоянната заплаха стените на къщите са били правени от хартия и дори не от дърво.


Подобни къщи с пяна, дори и за самата Япония, за известно време бяха много странни, построиха се в много малък брой. До едно събитие.


Не толкова отдавна в Япония имаше доста силно земетресение от 7-ма степен. В резултат на гнева на природата голям брой японци останаха без дом.

Племето, което живее на плаващи тръстикови острови и студ не го лови

Но тези невероятни къщи от пяна от Japan Dome House Co. останаха без разрушения. Тогава търсенето започна рязко да нараства.
В село Асо на остров Кюшу вече има около петстотин сгради от пяна с купол. Това са не само жилищни помещения, но и магазини за търговия на дребно, място за почивка и т.н.


Каква е тайната на тези куполовидни къщи


Според уверенията на японската компания, сградата ще издържи повече от 300 години, а тя ще бъде построена само за два часа. Освен това цената й е само около четири хиляди долара.


Тайната е, че това не е обикновена пяна от полистирол, която сме свикнали да виждаме. Тя е претърпяла специална обработка, така че е станала много по-плътна и по-твърда.


В сравнение с конвенционалните материали, използвани в строителството, пяната не гние, не ръждясва и не привлича нежелани насекоми вътре.


В допълнение, къщата от пяна има отлична топлоизолация. А за Япония това е голям проблем, тъй като централно отопление се предлага само в най-студените райони на страната.


Както споменахме по-рано, такава къща е по-устойчива на земетресения, урагани и пожари.


Конструктор - направи си сам


Тези сгради са уникални и с това, че не е необходимо да се строят в обичайния смисъл. Японската къща от пенопласт се състои от отделни модули.
По принцип това не е строителство, а по-скоро детски конструктор, където трябва да сглобите стандартни модули.


Основният недостатък на такива къщи е безопасността. За Япония, където сигурността е на първо място, подобна ситуация е много малко вероятна. Но ако построите такава сграда, например в Русия, е много лесно да влезете вътре ....

А животът в такава къща може да повлияе негативно на здравето поради синтетичните материали.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!


 

Коментирай