Племето, което живее на плаващи тръстикови острови и студ не го лови

Племето, което живее на плаващи тръстикови острови и студ не го лови

Под сянката на Андите, на най-високото плавателно езеро в света, те се препитават с риболов и продажба на изделията си

На брега на Титикака – най-високо езеро в света, живее едно племе. То, обаче, не обитава сушата, а се пренесло изцяло да живее върху острови от тръстика, които се носят по водата.

Племето уру живее в езерото от стотици години. Те били принудени да се заселят там, след като инките завладели земите им.

Зловещите тайни на остров Енваитенет, от който хората изчезват безследно

Под сянката на Андите, на най-високото плавателно езеро в света, те се препитават с риболов и продажба на изделията си, направени ръчно от тръстика, на туристите.

Уру използват тръстика тотора, която е в изобилие по бреговете на езерото, за да си правят къщи, мебели, лодки и дори самите острови, на които живеят.

Лодките, които са оформени като канута, но имат животински глави на носа, се ползват за риболов и докарване на туристи на островите. Те обикновено са закрепени за дъното на езерото, но могат и да се местят, ако се наложи.

Когато тръстиката се разгради на дъното на остров, който обикновено е с дебелина от 1,2 до 2,4 метра дебелина, живеещите отгори трябва да добавят още тръстика, която е мека и често еластична.

На всеки остров живеят около 10 семейства, които се изхранват основно от търговия с тръстиката, която продават на сушата.

Това растение е и основният материал, с който племето уру строи домовете си. То се използва и като лекарство, материал за строене на лодки и като разменна монета.

Маслото от черен кимион пази от грип

Интересното за тези хора е, че не усещат студа като нас и твърдят, че са "синове на Слънцето".

Въпреки необичайния си хабитат, уру са успели да създадат малко училище и християнска църква върху плаващата тръстика.

На всеки остров има по няколко семпли тръстикови къщи. На най-големия има наблюдателна кула. Първоначално мобилността на островите е използвана като защитен механизъм. Дори били създадени малки външни острови, служещи на практика като външни тоалетни.

Въпреки традиционния си начин на живот, обаче, хората уру нямат нищо против модерните подобрения. Някои семейства имат моторни лодки или слънчеви панели, а на главния остров има радиостанция, по която се пуска музика по няколко часа на ден.

До островите може да се стугне от всяка страна на острова, но Пуно в Перу вероятно е най-лесното място за достъп.

Догърланд - земя на древните хора, унищожена от цунами

Автобусите с туристи пристигат в Пуно точно навреме за сутрешния курс с лодка до плаващите острови.

Ако си търсите автентично кечуанско преживяване, останете да пренощувате на остров Такил, близо до плаващите острови.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай