logo

Люксембург въвежда революционни промени, с които ще стане магнит за туристите

Люксембург въвежда революционни промени, с които ще стане магнит за туристите

Люксембург се кани да стане първата страна в света, която да въведе напълно безплатен обществен транспорт. Новото коалиционно правителство идва на власт с обещанието за премахване на билетите за влакове, трамваи и автобуси още следващото лясто, съобщава „Индипендънт“.

Дори и в момента цените за билетите са доста ниски за Европа – 2 евро за пътуване до 2 часа, което в малката държава покрива почти всяко пътуване. Люксембург е с площ от едва 2586 кв. км. Всеки, който иска да пътува с влак първа класа, плаща 3 евро. Има много отстъпки за възрастни, младежи и пътуващи всеки ден за работа.

Планира се от лятото на 2019 година билетите да бъдат премахнати. Част от разходите за работа на транспортната система ще дойдат от премахване на някои данъчни облекчения. Промяната, обаче, ще спести средства от издаването и разходите за събиране на таксите за билетите. Очаква се тя да насърчи преминаването от ползване на лични автомобили към градски транспорт, да намали задръстванията, които в града са голям проблем.

Някои градове по света вече са въвели безплатен транспорт в градските центрове с цел намаляване на задръстванията. В някои окръзи на САЩ автобусите са безплатни. Но досега няма държава, която да е премахнала изцяло плащането за градски транспорт.

Нова година чука на вратата. Не ви се стои в България - ето няколко нестандартни, но прекрасни възможности

Очаква се ходът на Люксембург да подтикне съседна Франция да започне да премахва символичните такси за някои от автобусните си превози. В момента пътуващите могат да изминат големи разстояния между някои градове на цена само от 1 евро.

Решението повдига и някои въпроси като как ще се процедира с бездомниците, които вероятно ще решат да пътуват нон стоп в топлите влакове вместо да мръзнат на улицата. Както и какво ще се случи с отделенията за първа и втора класа, които съществуват в момента във влаковете.

Дойде времето на коледните базари – ето кои са най-красивите в Европа

Новото правителство също обмисля да легализира марихуаната и да въведе два нови национални празника, единият от които 9 май – Деня на Европа.

 

Коментирай