logo

Дойде времето на коледните базари – ето кои са най-красивите в Европа

Дойде времето на коледните базари – ето кои са най-красивите в Европа

Дойде това време от годината – за сняг, греяно вино, градска празнична украса и… коледни базари. Безспорно е, че най-красивите са в Европа, където тази приятна традиция има най-дълбоки исторически корени.

Дървени къщички, аромат на греяно вино и канела, коледни бисквитки, печени кестени и топли напитки, коледни лампички и музика... Този декември на Стария континент ще има много от това, а кой е най-красивият коледен базар е много трудно да се посочи.

Затова ви предлагаме да разгледате най-доброто от най-доброто и да решите къде да заминете за здрава доза коледно настроение.

Будапеща, Унгария – специално място на унгарските базари заема коледният сладкиш-фунийка, който е традиционен за страната. Най-големият базар се прави на площада в центъра на града, а до голямата базилика са разположени магазинчета за ръчно изработени подаръци.

Прага, Чехия - коледните щандове в Прага са разположени на няколко места, но най-любим на посетителите е този в стария град, където се издига и коледната елха.

Загреб, Хърватска - тогава градът се превръща в един огромен коледен базар – всяка вечер има игри, дегустации, танци, пеене, семейни забавления. Има и забавен коледен трамвай, който вози децата заедно с дядо Коледа, феи и елфи.

Колмар, Франция - на старите площади в средновековното френско градче има разположени няколко коледни базара. Те се провеждат всяка година и събират на едно място любителите на коледното настроение. Китните стари улички, красивите цветни къщички само допринасят за пълната коледна картинка и атмосфера, която може да усетите там.

Манчестър, Великобритания - коледният базар в Манчестър е разположен на площада Албърт Скуеър. Той е най-добрият коледен базар във Великобритания и е идеалният вариант за празнична разходка. Той предлага международни храни, напитки, ръчно изработени коледни подаръци.

Страсбург, Франция - в Страсбург се намира най-старият коледен базар в Европа. Особеното е, че типичните дървени будки са разположени не само около Страсбургската катедрала, но и на много други места в града. В тях човек непременно ще намери нещо, което ще по вкуса му.

Лисабон, Португалия – португалците са луди по коледния си сладкиш боло рей. Можете да го пробвате на празничния пазар Natal E Na Fil.

Венеция, Италия – по-изненадващ от цените в красивия град е фактът, че там се провежда коледен базар. На втория по големина площад – Кампо Сан Поло. Дори само заради гледката на зимна Венеция пътуването си струва.

Париж, Франция – посещението на празничния пазар в бизнес района „Ла Дефенс“, под Триумфалната арка е истинско коледно приключение. Негов конкурент е пазарът пред Елисейския дворец, където светлините по дърветата и сградите създават празнична атмосфера.

 

Коментирай