logo

Манастирите скриха шапката на хотелиерите с невиждани цени за нощувка

Манастирите скриха шапката на хотелиерите с невиждани цени за нощувка

Милосърдна нощувка без пари в кризата предлагат в Смочевския манастир „Св. Николай Летни“

Ако наистина искате да избягате от лудницата на големия град и да дадете почивка на опънатите си нерви, няма по-добро място за релакс от българските манастири. Те съчетават по един невероятен начин архитектура, история и природа, които могат да накарат и най-заклетия атеист да ревизира своите възгледи за Сътворението. Затова все повече хора ги предпочитат пред шума и стълпотворението на морските курорти, пише "Телеграф".

Българските манастири, както и всички други по света, винаги са приемали за нощувка безплатно поклонниците. Днес, разбира се, светите обители не могат да си позволят това, но все пак цените на възможността да пренощуваш в манастир са далеч по-ниски от тези в хотелиерския бранш. При това далеч не в монашески килии.

Чували ли сте легендата за Асеновата крепост? Пази тайната си и до днес

Патриаршески

Нека почнем със ставропигиалните (патриаршески) манастири. В Рилската света обител новото крило за гости се състои от стаи с 3 единични легла, гардероб, масички и санитарен възел. И всичко това за 60 лева. За подобна стая с две легла цената е съответно 50 лева. В старите килии обаче може да преспиш само за 9 лева.

Далеч по скромни условия предлага другият патриаршески манастир - Бачковският. В него поклонници и посетители могат да останат да нощуват в стаи без санитарен възел, с повече легла във всяка и общи тоалетна и баня. За което трябва да заплатят 25 лева.

Троянският манастир бие обаче своите два събратя както с условията, така и с цените. Там за 60 лева разполагате направо с боксониера - две единични легла, санитарен възел, кабелна телевизия и дори хладилник. През зимния период няма проблеми с топлото - обителта има локално парно, а колата ви чака на безплатен паркинг.

Ценоразпис

Манастирите на Великотърновската епархия също не остават назад. В желанието си да осигурят добри условия за поклонниците Килифаревският манастир „Рождество Богородично“ предлага за нощувка стаи с 2, 3 или 4 легла със собствен санитарен възел, като цената е 10 лева на легло. В Соколовския манастир може да преспите съответно за 10 лева на легло в стая със собствена баня и тоалетна и за 7 лева – в стая със санитарен възел на етажа. В Дряновския манастир може да спиш и за 17 лева, но в старото крило, където в стаите са 6-8 легла – почти като в караулно помещение в армейско поделение. Съвсем други са условията в новото крило за гости. Там нощувката е 30 лева в стая с две легла и санитарен възел. А ако сте семейство с дете, веднага ще ви разгърнат походно легло, за което обаче ще трябва да доплатите още 15 лева.

Уют

Добри условия и разумни цени предлагат и много други манастири. Стаите в Клисурския манастир са изключително чисти, подредени и уютни. Качеството на спалното бельо далеч надминава повечето реномирани места за настаняване, твърдят посетители. Всяка стая с две легла е снабдена със собствена баня с тоалетна срещу 35 лева на нощ. Ако готвите някакво фирмено събиране - манастирът „Седемте престола“ разполага с общо с 60 легла в двойни, тройни и по-големи стаи. Баните и тоалетните обаче са общи на етажа. Манастирът „Света Троица“ в Кръстова гора осигурява самостоятелни стаи с две легла и санитарен възел за 40 лева, а тези с повече легла - за по 15 лева на човек и обща баня и тоалетна. Гложенският манастир пък ви посреща със стаи с по три - при възможност за четвърто легло. Общо за 30 лева, също със собствен санитарен възел.

В Смочевския е без пари

Милосърдна нощувка без пари в кризата предлагат в Смочевския манастир „Св. Николай Летни“. „Все още нямаме такса. Ако някой е в нужда или е останал без пари, ще го приютим за нощувка. Иначе сме на принципа на даренията - кой колкото обича оставя“, обясни пред „Телеграф“ Ангел Рафаилов, основател на обителта, намираща се край село Смочево, Кюстендилско, в близост до прочутите Стобски пирамиди. Стаите са чисто нови и санирани, имат си всичко - легла и санитарен възел - тоалетна с баня. Жилищната част разполага още с газова печка за готвене и бързо подгряване на манджи, които поклонниците, идващи от цяла България, си носят.

Магическа гробница в България лекува и прави чудеса

„Проблемът е, че все още нямаме ток. В момента правим постъпки пред енергото в Благоевград и в София. Надявам се с Божията помощ и това да се случи. Мисля и телевизори да сложим в един момент в някои от стаите за по-младите хора. Сега тези, които идват, да си носят фенери, а ако нямат, ние свещи ще дадем. Имаме и агрегат, който като се съберат повече поклонници, го пускаме вечер, докато миряните не си отидат да спят по стаите“, обясни Рафаилов.

Мнозина от тях са привлечени от чудотворната икона на Свети Николай. За нея има вече достоверни свидетелства, че преборва дори неизлечими диагнози. В двора на обителта извира аязмо, чиято вода помага за болни бъбреци, очи и проблеми по опорно-двигателния апарат.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай