logo

На половин цена или безплатно из музеите и кръчмите на Рим, Амстердам и... София! Ето как

На половин цена или безплатно из музеите и кръчмите на Рим, Амстердам и... София! Ето как

Посещението на музей и кръчма у нас и в Европа излиза по-евтино с туристическа карта. В София така можем да спестим повече пари отколкото в Рим и Лондон. Понякога обаче с такава карта можем да похарчим повече, вместо да спестим пари за воаяжа, съобщава „Монитор“.

Pass картите предлагат различни намаления за ресторанти, магазини, галерии, аутлети, а на места не се налага да се заплащат градски транспорт и посещения в музеи. Поръчката е възможна и през интернет, ако не желаем да си даваме личните данни, може да вземем картата от летище в дадената столица, от специализиран офис или от центровете за градска мобилност, каквато е практиката в София.

Валидността на повечето е до 3 дни, като за тях даваме средно 50 евро. Травелпаса е лесен начин за придвижване между различните музеи, точки и атракции на туристите. Уловката е, че не всяка карта си заслужава харча и затова трябва внимателно да подберем в кои столици ще си поръчаме такава.

Руснаците посочиха България като дестинация номер 1 за...

В Брюксел картите за намаление са 2 вида и имат различна продължителност. Първият вариант е да платим 50 евро, за да посетим безплатно 123 музея и 272 изложения, пръснати из цялата страна, в период от 1 година. С тази карта вместо да дадем 18 евро за разходка в Къщата на Ван Гог и още 15 евро за катедралата „Нотър Дам“, ще можем да влезем без да плащаме допълнително. Друг вариант е туристът да си вземе карта, която е само за Брюксел и за 3 дни би излязла 42 евро, а комбинирана с транспорт и обиколка с автобус - 64 евро. Картата включва 40 обекта, като намалението може да е от 1 евро до 50, а на места входът е напълно безплатен.

Картата в Рим е една от най-евтините и за 2 дена струва 28 евро, а за 3 – 38.50 евро. Тя предлага намаления за над 30 обекта, както и свободно придвижване по градската мрежа. Може да се поръча онлайн от 2 обособени за целта сайта, да се вземе от туристически информационни центрове или от гишета в метрото. Входът е безплатен само за първите 2 посетени музея или исторически забележителности. При други обекти не чакаш на опашка, а директно минаваш напред. Друга подобна карта струва 113 евро за 3 дни и с нея можем да влезем безпроблемно в Колизеума, Римския форум, както и на Палатинския хълм. Така спестяваме 24 евро. Можем да спестим и допълнителни 35 евро за обиколка с автобус с другата карта.

В Амстердам картата за 4 дни излиза 98 евро, ще можем да се возим гратис в градския транспорт и ще използваме намаления за магазини, ресторанти, концерти и театри. Отстъпки се предлагат и за други харесвани дестинации като Музея на Ван Гог, както и зоологическата градина.

Лондонският пас е най-скъп, ползването й за ден струва 80 евро за възрастен, а за дете - 56 евро. Картата осигурява безплатен достъп до 80 дестинации, отстъпки при заведения и магазини. Плюсът при него е, че не е нужно да се носи в портмонето, а може да се ползва приложение на телефона. Въпреки че голяма част от музеите са безплатни, ако искаме да посетим Кулата в Лондон, катедралата „Св. Павел“ и Галерията на кралицата, то общо ще дадем 43.50 евро само за себе си, а ако имаме и дете, ще дадем още близо 30 евро. С картата всичко това излиза безплатно. Най-много пари ще изхарчим, ако решим да си вземе 10-дневен пас, който ще ни струва цели 208 евро, а за децата – 157 евро. Важно е да се отбележи, че всяка карта работи като кредитна тя е заредена с определена сума пари и ако надвишиш лимита, картата спира да работи. Пропускът може да се използва точно 1 път за всяка дестинация.

От миналата година у нас също започна да се предлага такъв тип карта Sofia Pass, която дава отстъпки за 60 обекта в града. „До момента много от посетителите на столицата бяха разочаровани, защото у нас този инструмент липсваше“, коментира “ председателят на Контролния съвет на Националния борд по туризъм доц. Румен Драганов. По негови думи чужденците са добре запознати с този карти, тъй като там, откъдето идват, те се предлагат отдавна. Данните на Столична община сочат ниска ползваемост – от април т.г. до сега закупените карти са едва 217. Валидността е 3 дни на цена 20 лв. За тази сума туристът може да получи отстъпка до - 50% за музея „Земята и хората“, а в Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми входът е напълно безплатен.

Тръгва първата бирена авиолиния в света – с ядене и пиене за ценители, трябва само да...

Освен за исторически сайтове и музеи, можем да получим намаление за ресторанти и магазини. В момента от някои заведения отказват достъп с картата, затова туристът трябва сам да провери в сайта на ЦГМ къде може все пак да се възползва от това, за което е платил. От Столична община поясниха през „Монитор“, че актуализации на картата се правят на всеки 6 месеца и предстои да бъдат добавени нови обекти

„Трябва да направим още по-конвертируем този травелпас, за да може да се отнася за посещение на много повече места“, коментира доц. Драганов. По негови думи в много от случаите туристите трябва да бъдат изобретателни, за да се ориентират в цялата обстановка, защото често минават необслужени през целия си маршрут. „Случаят е такъв и с много софиянци, на които им е трудно да се ориентират“, завърши той.

Във Варна се предлага подобен травелпас, с който туристите могат безплатно да посетят 10 музея, да се възползват от намаления в заведенията, както и отстъпки при наемане на автомобили или при СПА процедури. Ако решим да посетим Историческия музей, Археологическия музей и Аквариума в един ден, това би струвало 18 лв. А ако добавим и разходите за транспорт, то общата сума излиза над 20 лв. С травелпаса изхарчените пари във Варна се равняват на 0.

Картата може да се поръча онлайн чрез приложението или да се закупи от някои хотели и офиси за наемане на автомобили.

В другия ни голям морски град Бургас също се предлага травелпас с валидност 3 дни и цена 30 лв. С него можем безплатно да влезем в Археологическия музей, в Авиомузея, а в зависимост от това кога отидем, можем безплатно да присъстваме на Фестивала на пясъчните фигури. Офертите обаче спират само дотук.

Коментирай