logo

Най-екстремните ресторанти в света – ще ви се иска, но дали ще ви стиска?

Най-екстремните ресторанти в света – ще ви се иска, но дали ще ви стиска?

Не се случва често един-единствен ресторант да предизвика туристическо цунами в едно от най-отдалечените кътчета на света

В епохата на Инстаграм всяка част от живота е възможност за правене на снимки. Но никога преди храната не е била толкова снимана и разглеждана, колкото сега.

Хората са готови да пътуват нашир и надлъж, за да открият най-фотогеничното парче от сандвич с авокадо или елегатна почти празна чиния с висша кухня.

А междувременно група готвачи планират да построят най-високия ресторант в света на базовия лагер на Еверест (над 5 000 м надморска височина).

По света има много екстремни ресторанти, където гледката и архитектурата конкурират, а често и задминават храната в привличането на гости. Без съмнение ресторантът на Еверест ще сред тях, но вижте кои са най-вълнуващите ресторанти по света, които в момента работят.

Скалата, Занзибар

Плажовете на Занзибар са известни с своя идеален бял пясък и кристална вода, а от 2010 г. това е една от най-необичайните кулинарни дестинации. Някогашен рибарски пост, “The Rock” се намира на върха на изолиран издатък на плажа Мичамви Пингве на южния бряг на Занзибар.

Когато има отлив, до него може да се стигне пеша. Когато има прилив, гостите трябва или да газят във вода или да чакат за лодка, от която да гледат как малката постройка се носи над водата. Менюто е фокусирано върху морската храна с леко италианско влияние, съобщава thespaces.com.

Ristorante Grotta Palazzese, Пулия, Италия

Италианско градче, за което знаят само местните, крие истинско бижу в пещерите си

Невероятната брегова линия на Пулия привлича туристи от векове, а този ресторант в скалите отдавна е една от най-желаните дестинации. Рисунки и сведения показват, че в Полинано ал Маре е имало събирания още през 1700 г.

Днес посетителите могат да се насладят на традиционна кухня на маси, поставени точно до морето с изглед към Адриатическо море, или в задната част на тераса, гледаща към голямата централна пещера.

Sea at Anantara, Малдивите

(Снимка: Anantara)

Малдивите са известни със своя разнообразен подводен живот. Водите там са пълни с флуоресцентни корали, тропически риби, рифови акули, скатове и костенурки. Ресторантът Sea at Anantara предлага на посетителите да се насладят на цялото това шоу докато се хранят в зала, заобиколена отвсякъде от морето.

До него се стига по първата в света подводна изба. Менюто предлага ястия от изключително местни до гурме, включително прочутото японско телешко уагю.

Sirocco, Тайланд

Този ресторант в Банкок не е за хора, които страдат от вертиго. Той е обявен за най-високия ресторант на открито в светаоще от отварянето си през 2003 г. Разположен е на 63-ия етаж на Стейт Тауър, четвъртата най-висока сграда в Тайланд.

Там сервират средиземноморска храна и има 270-градусов изглед към река Чао Прая. Най-високият открит бар в света - Sky Bar, е удобно разположен само един етаж по-нагоре.

El Diable, Лансароте

(Снимка: Travelblog.eu)

Да създадеш нов ресторант винаги е предизвикателство, но за някои архитекти е по-трудно, отколкото за други. Едуардо Касерес и Хесус Сото трябвало да положат 9 пласта базалтова скала за основите на El Diablo, за да предпазят ресторанта от все още бушуващия вулкан одолу.

Но пък мястото има спиращи дъха гледки към Националния парк Тиманфая и нагорещената до 400 градуса лава отдолу, на която месото се изпича до съвършенство.

Каменото цвете, Швейцария

(Снимка: Monte Generoso)

Алпите предлагат изобилие от зашеметяващи места за хранене, а най-високият от тях се намира на 2700 м надморска височина. Но идеалното съчетание от стил и височина на Fiore di Pietra не може да се сравни с нищо друго.

Елегантно разположен близо до връх Дженеросо (1704 м надморска височина), той има модерна структура и представлява всъщност два ресторанта. И двата предлагат модерна лека кухня и приказни гледки към езерото Лугано и Алпите.

Чайната Хуашан, Китай

Търсачите на кулинарни предизвикателства могат да спрат търсенето при този будистки и даоистки храм, висящ върху най-отдалечения южен връх на планината Хуа. До чайната, намираща се на 2160 м надморска височина, се стига по пътека, известна като Небесната стълба и като един от най-опасните пешеходни маршрути в света.

В един момента стъпалата изчезват и остават само тесни парчета дърво, които след това изчезват и остават само опори за краката и верига.

At.mosphere, Дубай

(Снимка: At.mosphere)

Не е изненада, че в най-високата сграда в света – Бурж Халифа, се намира и най-високият ресторант в света. At.mosphere се намира на 442 метра височина на 122 етаж и оттам се откриват гледки към града и към по-малките небостъргачи.

Менюто е подобаващо изискано и предлага поширан гъши пастет, телешко уагю, три вида хавиер и т.н. 7-степенно меню с мезета за вино започва от 440 евро на човек.

Сладолед за 23 600 лева, пица за 10 000. Това са най-скъпите храни в света

KOKS, Фарьорски острови

 

Не се случва често един-единствен ресторант да предизвика туристическо цунами в едно от най-отдалечените кътчета на света. Но KOKS, който е творение на шеф-готвача Поул Андриас Зиска, несъмнено връща Фарьорските острови на картата.

Обявен е за „най-отдалечената кулинарна дестинация“ от „Ню Йоркър“ и успява със скромните ресурси на острова да се окичи със звезди „Мишлен“. 17-степенното меню и местоположението на брега на морето гарантират вълнуващо изживяване.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай