logo

Най-страхотните пътешествия с влак, които съществуват на тази планета

Най-страхотните пътешествия с влак, които съществуват на тази планета

Този списък ще ви накара да започнете да кроите планове за приключения с железниците

За много хора пътуването с влак означава ежедневно придвижване до работа – най-различни подземни метростанции, претъпкани вагони, билети и карти.

Но има и пътешествия с влак, при които смисълът не е в дестинацията, а в самото пътуване.

Ако се чудите кои са най-красивите маршрути за пътуване с влак по света, следващият списък ще ви отговори на този въпрос и ще ви накара да кроите планове за приключения с железниците.

Ледниковият експрес

Ледниковият експрес (Glacier Express), за който вече сме ви разказвали подробно в pochivka.blitz.bg, задължително трябва да присъства в този списък. Той изминава един от най-живописните маршрути между швейцарските курорти Цермат и Сейнт Мориц.

Известен е като най-бавният експресен влак в света и определено не е за пътници, които бързат да стигнат от точка А до точка Б. През 8-те часа, в които се пътува с него, пред очите ви ще преминат неземни природни красоти.

Линията Белия проход-Юкон

Железопътната линия White Pass & Yukon Route се намира в Канада. В Юкон, който е до Аляска, се намира най-високата канадска планина – връх Логан, и най-голямата замръзнала неполярна територия – Националния парк Клуане.

Голяма приблизително колкото Испания, тази дива ледена пустош е дом на над 160 000 северни елена, 70 000 лоса и 17 000 мечки. Затова не забравяйте да си вземете бинокъла за това страхотно пътуване през планински вериги, ледници и тундра, съобщава "Евронюз".

Линията Берген

Линията Берген е 496-километров железен път межу Берген и Осло в Норвегия. Тя преминава през редица очарователни селца, големи фиорди и сини езера. Това е най-високият главен железен път в Северна Европа и разкрива впечатляващи гледки към заснежените територии на тази северна страна.

Ако имате късмет, можете дори да зърнете най-голямото стадо от диви елени в Европа, в което има над 9000 животни.ю

Железният път по Дивия западен бряг на Тасмания

Железницата West Coast Wilderness Railway ще ви отведе на паметно пътешествие дълбоко в дивите земи на Тасмания.

Това 34-километрово трасе е построено върху останките от бивша минна транспортна линия, което дава възможност на пътниците да надникнат в красотата на древните дъждовни гори на Западна Тасмания.

Влакът спира на различни гари по пътя, където можете да се разходите сред гората, да потърсите злато и опитате див мед.

Линията от Канди до Ела

Най-живописният влак в Шри Ланка свързва планинските градове Канди и Ела. Пътуването отнема 7 часа и половина и заслужено се счита от мнозина за железния път с най-красиви гледки в света.

Постарайте се да си запазите място в панорамния вагон, откъдето ще можете да наблюдавате изумрудено зелени хълмове, чаени плантации и гъсти дъждовни гори. За разлика от останалите влакове в списъка, билетът за този е изненадващо евтин – в едната посока струва 1,75 евро.

ТранзАлпин

Изминаващ 223 км за по-малко пт пет часа, новозеландският влак TranzAlpine ще ви отведе на едно от най-зашеметяващите пътешествия в света.

Той се движи от бряг до бряг на южния остров на Нова Зеландия и свързва градовете Крайстчърч и Греймаут. Пътниците преминават през поредица от национални паркове, преди да се спуснат в бившата минна столица на страната.

Влакът Хайрам Бингам на Белмонд, Мачу Пикчу

Hiram Bingham, A Belmond Train, Machu Picchu в приключение веднъж в живота, което ще ви отведе в сърцето на Империята на инките.

Този луксозен ретро влак превозва пътниците от перуанския град Куско до цитаделата на инките в Мачу Пукчи, преминавайки покрай Перуанските Анди по пътя си.

Настанете се удобно във вагоните в стил 20-те години или отидете до вагона за наблюдение, за да гледате как изгрява слънцето над най-дългата планинска верига в света.

Линията Дуро

Известната португалска линия Дуро е дълга 203 км и минава покрай третата най-голяма река на Иберийския полуостро.

От ранна есен до късно лято цъфтящите бадемови дървета придружават влака по пътя му на юг докато пресича 30 моста и минава през 26 тунела. Този маршрут е на над 100 години и има спирки в безброй исторически гари по пътя си от крайбрежния град Порто до красивото село Починьо.

Това са най-луксозните влакове в света

„Роял Скотсман“, влак на „Белмонд“, Шотландия

Royal Scotsman, A Belmond Train, Scotland е луксозно нощно пътуване с влак, което обещава незабравимо пътешествие из шотландските възвишения. Влакът дава възможност за посещение на замъци, дестилерии и исторически забележителности по пътя и дори има свое собствено СПА.

А пътешествениците, които искат да открият шотландеца в себе си, могат дори да носят направен по поръчка килт по време на пътуването.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай