logo

Това са най-луксозните влакове в света

Това са най-луксозните влакове в света

Повечето предлагат лукс от 19 век

Днес влаковете вече не предизвикват тръпка, както е било преди сто години. Въпреки това те все още са в състояние да зарадват: първокласно купе с богат интериор, 24-часово обслужване, както в най-добрите хотели в света. Или просто великолепни гледки извън прозореца.

Решихме да разберем с какво може да ни изненадат съвременните влакове.

1. Ориент експрес: символ на богатството от миналия век


Класика. Известният влак, който стана основа за романа на Агата Кристи, има богата история. Луксозният влак тръгва на първото си пътуване по маршрута Париж-Константинопол още през 1883г.

През изминалия век с „Ориент Експрес” пътуват известни личности: монарси, политици, бизнесмени, актьори и звезди.

Не се къпете и не ходете по нужда след 22 в Швейцария - ще ви арестуват!

Днес всеки може да се докосне до историята и след това да разкаже, че е пътувал със същия влак като Шарл де Гол, Елизабет II, Франц Джоузеф, Агата Кристи.
Модернизирани влакове с марката Orient Express се движат по различни европейски маршрути, например Лондон - Венеция, Париж - Венеция, Венеция - Виена.

Общо влакът разполага с 89 двойни купета и 16 единични купета. Всеки вагон има различен интериор и история.


2. Синият влак: богатството на Африка

Африканска легенда. От началото на миналия век прочутият „Син влак” впечатлява с интериора и висококласните си услуги.

Историята на влака датира от времето на златната и диамантената треска от 1880-те, когато лудите приходи на предприемчиви хора направиха изграждането на такъв премиум влак оправдано.

От 1997 г. обновеният маршрут на Синия влак между Кейптаун и Претория е продължен на север до известния водопад Виктория. Пътуването стана още по-интересно.


3. Ледников експрес: най-добрият изглед към Алпите

Червено бял влак, свързващ железопътните гари на алпийските курорти Сен Мориц и Цермат. Невероятни гледки от прозорците. Значителна част от пътуването преминава през обектите от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО: от Сейнт Мориц до швейцарския  Грант Каньон.
Ледниковият експрес преминава през 291 моста, през 91 тунела и през прохода Обералп в най-високата точка на 2033 м надморска височина. Общо пътуването отнема 7,5 часа.

Няма лукс, но има естествена красота извън прозорците.


4. Транссибирски експрес "Златен орел": скъп туризъм в Русия

Трансибирската железница, свързваща Москва с източносибирските и далекоизточните индустриални градове на Русия, е най-дългият железопътен маршрут в света.
Пътуването от Москва до Владивосток с един от най-луксозните и скъпи влакове в Русия - „Златният орел“ - ще отнеме цели 14 дни. Това е с девет дни по-дълго от обикновен влак.

Тези тайни за самолета ще направят полета ви много по-лек

Това се дължи на дългите спирки в големите градове на Русия. По време на пътуването пътниците ще преминат през Казан, Екатеринбург, Новосибирск, Иркутск, Улан-Уде и Улан-Батор (Монголия), Хабаровск и Владивосток.

Но в допълнение към туристическия пакет, Златният орел ще изненада с лукса вътре. Отвън е незабележим.


5. "Имперска Русия": китайците я харесват

Това е аналог на Златния орел. Маршрутът на "Имперска Русия" е подобен (отпътуване от Москва), само точка на пристигане е Пекин, а не Владивосток.
Пътуването от Централна Русия през Монголия до Китай ще отнеме 15 дни.

 

6. "Дворец на колела": скъп, богат и позлатен

Влакът, наричан по-рано Royal Rajasthan on Wheels, наскоро промени името си на по-простото и по-подходящо Palace on Wheels. Защо да скромничат?

За седмица пътуване пътникът ще види повечето от най-интересните места в Раджастан: от пустинни пясъци и резервати за диви животни до исторически важни крепости и дворци на страната.

Общата дължина на маршрута е 4466 км. От Делфи до Агра.


7. Royal Scotsman: Шотландско качество - сервиз и легенди

Европейският луксозен влак за разглеждане на забележителности завършва селекцията.

Влакът минава през основните туристически места на Шотландия: от древни замъци и крепости до известните фабрики за уиски (къде без него?). Пътуващите ще видят: шотландски планини, водопади и цветни пейзажи.

Любопитно е, че през нощта влакът спира на тиха гара или в глух коловоз. Комфортната атмосфера се създава и благодарение на тишината.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай