logo

Невиждан рекорд: Пуснаха най-дългия пътнически влак в света ВИДЕО

Невиждан рекорд: Пуснаха най-дългия пътнически влак в света ВИДЕО

Tова е голямо предизвикателство в отдалечен, планински район с ограничено покритие на мобилните телекомуникации

За да отпразнуват 175-ата годишнина от откриването на първата железопътна линия в Швейцария, железопътната индустрия в страната се обедини, за да пусне най-дългия пътнически влак в света.

Той се състои от 100 вагона, тежи 2990 тона и е дълъг почти 2 км, а за управлението му са необходими 7 машинисти и 21 техници, пише Си Ен Ен.

Забравете самолетите! С тези влакове ще обиколите цяла Европа през 2022 г.

Влакът рекордьор с дължина 1,91 км измина за близо час около 25 км по впечатляващата линия Албула, включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО - от Преда до Алванеу в Източна Швейцария. Линията е известна с безкрайните си криви и стръмни спускания. Световноизвестен шедьовър на строителното инженерство, 62-километровата линия е построена само за пет години и включва 55 моста и 39 тунела.

Преди завършването ѝ през юли 1904 г. посетителите са били изправени пред рисковано 14-часово пътуване по неравните пътища с каруци или шейни, теглени от коне.

Опитът за световен рекорд премина по част от маршрута и обхвана впечатляващия виадукт Ландвасер и необикновените спирали, които са осигурили на линията статут на международно наследство.

 

Подготовката за рекорда започва месеци преди събитието и включва тестови курсове, за да се гарантира, че уникалният влак може да се експлоатира безопасно.

Първият опит завършва с неуспех още преди влакът да е потеглил, когато е установено, че системата за аварийно спиране не може да бъде активирана и седемте машинисти не могат да се свържат помежду си чрез радио или мобилен телефон в многобройните тунели.

Специално модифициран софтуер и интерком между седемте машинисти позволяват на вагоните да работят в хармония. Всяко несъответствие в ускорението или забавянето по време на пътуването би създало сериозен проблем за безопасността.

За да се избегне претоварване на електропреносната мрежа, максималната скорост е ограничена до 35 км/ч. Освен това в целия влак е трябвало да бъдат монтирани допълнителни кабели за контрол на безопасността, които да поддържат стандартните механични и пневматични връзки между вагоните.

Най-страхотните пътешествия с влак, които съществуват на тази планета

В големия ден дронове и камери в хеликоптери, във влака и по трасето заснеха пътническия влак, осигурявайки уникален запис на това събитие, което се случва веднъж в живота.

Само по себе си това също така е голямо предизвикателство в отдалечен, планински район с ограничено покритие на мобилните телекомуникации.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Д.ИВАНОВА

Д.ИВАНОВА 27.11.2022 18:39

БРАВО !!! ВСИЧКИ НАУЧНИ ПОСТИЖЕНИЯ ТРЯБВА ДА НОСЯТ РАДОСТ,КОМФОРТ И ДА СЛУЖАТ НА ХОРАТА,А НЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО !!!