logo

Островът, на който туристите плащат колкото си решат

Островът, на който туристите плащат колкото си решат

Посетителите казват, че пътуването до там е като връщане назад във времето

Високи дървени кутии с вкусни неща в тях са поставени из целия остров Харис в Шотландия. Наричат ги „кутиите на честността“.

В тях най-често можете да намерите пресни продукти, печива и занаятчийски стоки. На никое от тези неща няма цена. Туристите и местните хора са помолени да платят толкова, колкото добри мислят, че са продуктите.

Този райски остров слага Занзибар в малкия си джоб – и има защо

Остров Харис е най-известен с туида „Харис“ – класически плат с щампа на тартан, който е защитен от закона. Но в последните години системата с „кутиите на честността“ привлича все повече внимание, съобщава “Vacations&Travel”.

Всъщност те са толкова популярни, че островът е свързал няколко от тях, за да създаде Хебридския маршрут за ядене и пиене. Тази обиколка, на която сами сте си водач, ще ви отведе на гастрономическо пътуване из най-добрите места за хапване и напитки на острова.

„Минахме покрай една такава (кутия) и не можехме да повярваме на очите си. Малка барака, пълна със страхотни торти!“, споделя във Фейсбук жена, почивала на това място.

Туристите казват, че Остров Харис е като връщане назад във времето. Системата с „кутиите на честността“ били нещо обичайно преди Индустриалната епоха.

 

Не само фермерите и занаятчиите ги използват. Местният голф клуб има система от кутии за тренировъчното си игрище, за наем на колички и закупуване на голф дрехи.

Всички супермаркети по света използват тези трикове, за да ви бръкнат в джоба

Остров Харис е част от Външните Хебридски острови, които са близо до северното крайбрежие на Шотландия. Населението му е около 2000 души. Южният бряг е пълен с непокътнати бели пясъчни плажове, а северните части са планински и диви.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

snesan

snesan 31.10.2021 9:17

Непокътнати бели плажове.Странно,защо никой не плажува.Ами t°C а водата е около 12-13°С през лятото.