logo

Пет неща, които ни вбесяват в Германия

Пет неща, които ни вбесяват в Германия

Магазините имат безумно работно време, колоездачите са истински камидакзета

Много българи живеят в германия и въпреки че някои от нас са там от години, има някои нещо, с които не можем да свикнем, както и такива, които направо ни вбесяват, пише нашенец, живеещ от 12 години в страната. Ето някои от тях:

1. Неделя е почивен ден

Както вероятно знаете, неделя в Германия е почивен ден. Това е малко объркващо за мен, защото изобщо не съм свикнал. В петък и събота в магазините се случва нещо нереално. Огромен брой хора, всички се втурват някъде с огромни колички, купуват килограми храна, само защото в неделя всички магазини са затворени. Това се отнася не само за хранителни магазини, но и за магазини за дрехи, козметика, кафенета и ресторанти. На този ден в страната са отворени само някои азиатски или турски заведения, а също така знам, че в случай на спешност има супермаркет на жп гарата. Разбира се, това е скъпо, но ако се наложи да закупите някакъв продукт, или стоки за бита, той ще бъде отворен.

2. Кратък работен ден

 

Тъмнокожи принцеси или как изглеждат кенийските момичета

Не само, че е невъзможно да купите нещо в неделя, в делничните дни всички магазини са отворени до около 8-9 ч. Това не е много удобно, защото хората, работещи в офис компании, завършват в 6-7 ч. Те имат само час-два, за да направят покупки. Ако в България след работен ден хората имат време да се отпуснат малко у дома, а след това отиват да пазаруват, то в Германия това кака да стане.

3. Повечето лекарства се дават само с рецепта

Повечето от лекарствата, които се продават по аптеките в Германия се продават само с рецепта рецепта. От медицинска гледна точка това е правилно, но за хората, които са дошли от други страни в Германия, това е неудобно. Често хората вече знаят какво лекарство им е необходимо, в каква дозировка, но няма да могат да го купят без съгласието на лекаря. Дори най-простото лекарство за херпес Ацикловир няма да ви бъде достъпно в аптеките без рецепта.


4. Ако германците ви поканят на чай, тогава освен чай и няколко лакомства, те няма да ви сервират

Аз самият никога не съм на гости на германци, но имам много примери, които да докажат, че това е така. Веднъж преподавателят ми по немски език в университета ни каза, че германците са такъв народ, че не, че им се свиди за гостите, но не биха сервирали нищо допълнително на масата. Ако ви поканят на чаша чай, тогава, като отидеш на гости, ще да донесат чай на масата, е, може би нещо сладко. Ако е за вечеря, тогава съответно ще има ястие за вечеря и няма десерт.

Да се разголват и къпят пред очите на туристите - нещо нормално в Непал

5. Велосипедисти

Когато попитах майка ми от какво най-много се притеснява в Германия, тя без колебание каза: От велосипедистите.

Наистина много колоездачи спазват правилата, карат в  собствените си ленти, но има и такива, които не ги интересуват правилата, и те са мнозинство. Те се втурват с пълна скорост по тротоарите, по пътищата, където им падне. Затова всеки път, когато излизаме на разходка, майка ми изпитва голям стрес поради факта, че във всеки момент на  завой или отзад велосипедист ще се появи, без да сигнализира. Имаше много случаи, когато тези смелчаци почти са ни събаряли, макар че дори не караха от своята страна, а по тротоара, където изобщо не бива да им се позволява да карат. В същото време те се държат така, сякаш са най-важните по пътищата.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай