logo

Потънал античен град - най-новата туристическа атракция на морето

Потънал античен град - най-новата туристическа атракция на морето

Намерени са колони и огромни камъни, които са с жлебове с архитектурни орнаменти

Историческият музей в Каварна и Центърът за подводна археология предвиждат през тази година да обозначат подводен маршрут, който да бъде ползван от туристите. Под вода ще бъдат маркирани архитектурни забележителности на потъналия античен град край пристанището на Каварна, предаде БТА.  

Това лято ще бъдат маркирани и разчистени трасетата, а от следващото лято обектът ще може да бъде посещаван, съобщи директорът на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев. 

Пръстенът-убиец от Калиакра може да бъде видян в Каварна СНИМКИ


"За да могат да го разгледат, желаещите трябва да имат подходяща екипировка и квалификация. Тъй като Черно море е много сложно и няма кристално чиста вода, като в южните морета. Тук особеното е, че не е толкова ясно и ако не те водят за ръка във водата и ти поставят ръката върху обекта да го напипаш, не можеш да го видиш. Морето е такова през по-голямата част от времето. Потъналият град обаче се намира на пристанището на Каварна, където времето позволява това да се случва. Така че се надявам, че ще бъде много интересен маршрут“, разказа Георгиев.  

Египет превръща стари военни машини в подводни атракции

Само една сграда е разкрита от потъналия град през 2004 година. Открити са много детайли, свързани с тази сграда.

Намерени са колони и огромни камъни, които са с жлебове с архитектурни орнаменти. "Ние ще го представим и със сухоземна съставна, за да знаят хората какво могат да видят под водата. Направили сме и 3D сканиране на мястото, това също ще бъде показано“, завърши Пенко Георгиев. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай